Β. Μάργαρης (Virtus Capital): Θα υπάρξει momentum νέων εισαγωγών σε Χ.Α. και ΧΑΚ μετά την κρίση του Covid-19

Β. Μάργαρης (Virtus Capital): Θα υπάρξει momentum νέων εισαγωγών σε Χ.Α. και ΧΑΚ μετά την κρίση του Covid-19

«Οι επιχειρήσεις περιμένουν να παρέλθει η κρίση με τον κορονοϊό ώστε να βγουν μπροστά και να αξιοποιήσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πιστεύω ότι θα υπάρξει momentum νέων εισαγωγών εταιρειών όταν παρέλθει η κρίση με την πανδημία. Η κίνηση της οικονομίας και των επιχειρήσεων θα έχει τη μορφή του ελατηρίου που πιέστηκε υπερβολικά», δηλώνει στο Liberal Markets o Βασίλης Μάργαρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος της κυπριακής Virtus Capital, που πρόσφατα απέκτησε άδεια Συμβούλου Εισαγωγής εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α ενώ έχει αιτηθεί και την αντίστοιχη πιστοποίηση για τη Ν.Ε.Α. αγορά του Χρηματιστηρίου της Κύπρου. Η Virtus Capital, είναι μητρική της ελλαδικής Capital Markets Experts A.E. (CA.M.EX), η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο σύμβουλο εισαγωγών εταιρειών στη Ν.Ε.Α. του Χ.Α.Κ., έχοντας εισάγει 13 εταιρείες – ελληνικές, κυπριακές και αγγλικές - τα τελευταία χρόνια.

Η Virtus Capital ιδρύθηκε το 2009, ξεκίνησε ως διεθνής εταιρεία συμβούλων στρατηγικής και το 2011 είχε εμπλακεί στην προσπάθεια εξαγοράς του Χρηματιστηρίου της Κροατίας για λογαριασμό Χρηματιστηρίου από την Ανατολική Ευρώπη. Το 2013 απέκτησε την πρώτη της συμμετοχή στην Capital Markets Experts AE και από το 2016 αποτελεί τον πλειοψηφούντα μέτοχό της. Στα στελέχη της Virtus Capital, συμπεριλαμβάνονται τεχνοκράτες με βαθιά γνώση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν εμπλακεί με τις δύο τελευταίες εισαγωγές εταιρειών στην ΕΝ.Α. του Χ.Α. το 2010 (τη Vidavo και τη Diversa).

Στόχος της Virtus Capital είναι η εισαγωγή εταιρειών από την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο στις αγορές της ΕΝ.Α. του Χ.Α., καθώς και το dual listing εταιρειών, οι οποίες που είναι ήδη εισηγμένες σε MTF χρηματιστηριακές αγορές, χωρών της Ε.Ε.

Θυμίζουμε πως ο κ. Μάργαρης διετέλεσε επί σχεδόν δέκα χρόνια Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και γνωρίζει άριστα το «μωσαϊκό» και το ευρύτερο επενδυτικό οικοσύστημα των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Όπως τονίζει στο Liberal Markets, «αυτή την εποχή έχουμε συζητήσεις με τρεις ελληνικές εταιρείες για ιδιωτική τοποθέτηση κεφαλαίων και πιθανή εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. Η μία εταιρεία δραστηριοποιείται στην ελαφρά βιομηχανία (εξαρτήματα για έπιπλα κουζίνας), η άλλη είναι εξαγωγική στο χώρο των τροφίμων, ενώ η τρίτη είναι κατασκευαστική. Και οι τρεις μπορούν να αποτελέσουν success stories στο πλαίσιο της ΕΝ.Α. του Χ.Α., ενώ η άντληση που επιθυμούν είναι στα όρια των αντοχών της αγοράς.».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εισαγωγή ΜμΕ εταιρειών στο Χ.Α.

Η άδεια της Virtus Capital και η ευρύτερη κινητικότητα κεφαλαίων που παρατηρείται έρχεται σε μια συγκυρία που η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να «λυθεί» ο… Γόρδιος Δεσμός των νέων εισαγωγών στο ελληνικό χρηματιστήριο και να αποκτήσουν πρόσβαση και οι μικρομεσαίες εταιρείες.

Άλλωστε, δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες επαρκώς, η λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στις αγορές και σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα που είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και διεθνώς, τα οποία είναι πολλά.

Μερικές από τις προτάσεις που φαίνεται να εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για να δώσει κίνητρα εισαγωγής στο Χ.Α. είναι η μείωση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος κατά 50% για κάποιο χρονικό διάστημα για τις εταιρείες και τις θυγατρικές τους που ενοποιούνται, κίνητρα κανονιστικής συμμόρφωσης και εταιρικής διακυβέρνησης, ενοποίηση λογιστικών καταστάσεων, μείωση φόρου μερισμάτων εισηγμένων ΜμΕ κατά 50%, αλλά και άλλων συνδυαστικών φορολογικών κινήτρων.

Ποιες εταιρείες έχει εισάγει στο ΧΑΚ η Capital Markets

Η Capital Markets Experts Α.Ε. είναι η μοναδική Εταιρεία Συμβούλων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία έχει λάβει πιστοποιήσεις από τέσσερα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, συνεχίζει να λειτουργεί ως Εξουσιοδοτημένος Σύμβουλος για τις εισαγωγές εταιρειών της Αγοράς Νέο-αναπτυσσόμενων Εταιριών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της AeRO, Αγοράς Νεοφυών και Μικρομεσαίων Εταιριών του Χρηματιστηρίου του Βουκουρεστίου, ενώ έχει αδειοδοτηθεί ως Μέλος (Free Carbon Member) της Αγοράς Εμπορευμάτων-Αγροτικών Προϊόντων και Ρύπων της Μπρατισλάβα, με ειδίκευση στην εμπορία δικαιωμάτων Αερίων Ρύπων. Παλαιότερα είχε διατελέσει πιστοποιημένος σύμβουλος εισαγωγής στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, μέσα από ένα δίκτυο affiliated εταιρειών, η Capital Markets Experts, μπορεί να αναλάβει την εισαγωγή οποιασδήποτε εταιρείας, ελληνικής ή ξένης, στα Χρηματιστήρια της Βαρσοβίας και της Σόφιας.

Όπως αναφέρθηκε, αποτελεί τον leader σύμβουλο εισαγωγών της Ν.Ε.Α., έχοντας συνοδεύσει 13 εταιρείες στο κατώφλι της αγοράς, επί συνόλου 47 εταιρειών, ενώ στην παρούσα περίοδο ετοιμάζει την κατάθεση δύο ακόμη αιτήσεων, μιας ναυτιλιακής και ενός πολυεθνικού ομίλου από το χώρο των φαρμάκων και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Στις μέχρι σήμερα εισαγωγές, καταγράφονται οι ελληνικές Ιnterlife AΑEΓΑ, Alfa Ζύμη AEBE (Αθ. Κουκουτάρης), ΑΙΧΜΗ Συμβούλων Α.Ε., Δ.&Σ. Αναστόπουλος Α.Ε., Κ. Κουιμτζής Α.Ε, First Advisory and Holdings Α.Σ.Σ.Ε., Vita Farm (Lelos Group) Α.Ε. και οι κυπριακές Kerverus Holdings Plc, G. Arvanitakis Group Plc., SNP Southeast Network Plc και Plata Management Ltd.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2019 ήταν σύμβουλος εισαγωγής της βρετανικής Pandora Consultancy Services PLC, (κωδικός στο ΧΑΚ ΠΑΚΣ/PACS), που αποτελεί την πρώτη βρετανική εταιρεία που εισήχθη στη ΝΕΑ Αγορά του ΧΑΚ, με ιδιωτική τοποθέτηση και σύμβουλο, σπάζοντας το σερί εισαγωγής μόνο εταιρικών ομολόγων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Pandora Consultancy Services PLC, εισήγαγε προς διαπραγμάτευση 200.000 κοινές μετοχές και διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α.Κ. σε βρετανικές λίρες.

Που οφείλεται η δυστοκία νέων εισαγωγών στο ελληνικό χρηματιστήριο

Αναφορικά με τη δυστοκία που καταγράφεται από πλευράς νέων εισαγωγών στο ελληνικό χρηματιστήριο τα τελευταία χρόνια, ο κ. Μάργαρης σημειώνει πως το Χ.Α. δυστυχώς συμπλέοντας με την αρνητική οικονομική συγκυρία της τελευταίας δεκαετίας, έχασε αρκετό χρόνο μέχρι να αποκτήσει ένα πιο ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο, με λιγότερες απαιτήσεις ειδικά στο θέμα του free float, προκειμένου να μπορεί να έλκει παρόμοιες εισαγωγές εταιρειών με αυτές του Χ.Α.Κ.

«Ευτυχώς όμως, πριν από ένα χρόνο έγιναν σημαντικά βήματα στο πλαίσιο της ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ, ενώ η τελευταία πρωτοβουλία των φορέων της αγοράς για τη θεσμοθέτηση κινήτρων, δείχνει προς τη σωστή κατεύθυνση και μακάρι η πολιτική ηγεσία να την αφουγκραστεί προσεκτικά. Το σίγουρο είναι, ότι η μετάβαση στην επόμενη φάση μετά την πανδημία, εφόσον συνδυαστεί με τα ανάλογα κίνητρα, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, θα μπορούσε να αποδώσει άμεσα καρπούς και να μεταβάλλει το κλίμα προς όφελος του συνόλου της αγοράς».