Απώλειες στην Wall με φόντο το κρούσμα κοροναϊού στo Σιάτλ

Απώλειες στην Wall με φόντο το κρούσμα κοροναϊού στo Σιάτλ

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, κυρίως αφότου έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε στο Σιάτλ το πρώτο κρούσμα κοροναϊού επί αμερικανικού εδάφους, με τους επενδυτές φοβούνται τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στις παγκόσμιες ταξιδιωτικές μετακινήσεις η εξάπλωση μιας επιδημίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μετοχές των ξενοδοχείων-καζίνο Wynn Resorts και Las Vegas Sands κατέγραψαν ισχυρές απώλειες άνω του 6% και 5% αντίστοιχα, ενώ σημαντικές ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με τις United Airlines και Delta Air να υποχωρούν άνω του 3% και οι δύο, τη Southwest να χάνει 2,4% και η American Airlines να βλέπει τον τίτλο της να πραγματοποιεί βουτιά 4%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (χτες δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αργίας της Ημέρας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), με απώλειες 151 μονάδων ή 0,52% στις 29.196 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε φτάσει να χάνει και περισσότερες από 200 μονάδες. Παράλληλα, πτώση 0,27% κατέγραψε ο διευρυμένος S&P 500 που έκλεισε στις 3.320 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που υποχώρησε κατά 0,19% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.370 μονάδες.

Περαιτέρω πίεση στον Dow Jones άσκησε η μετοχή της Boeing που κατέγραψε βουτιά 3,33%, μετά τη ανακοίνωση του αμερικανού γίγαντα της παγκόσμιας αεροναυσιπλοϊας ότι μοντέλο 737 Max αναμένεται να αρχίσει να επιστρέφει σε πλήρη υπηρεσία «από τα μέσα του 2020». Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα από τον περασμένο Μάρτιο, μετά από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα που είχαν συμβεί εντός λίγων ημερών.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, ξεκίνησε και επίσημα απόψε η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία. Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση –και τις πιθανές τροπολογίες της– σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη.

Στην περίπτωση που βρεθεί ένοχος  Ντ. Τραμπ, θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Η διαδικασία στη Γερουσία αναμένεται ότι συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Η Γερουσία θα συνεδριάζει έξι ημέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 51% των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση δήλωσαν πως επιθυμούν η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ στο πλαίσιο των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.