Απώλειες στη Wall με μάκρο και Fed στο προσκήνιο

Απώλειες στη Wall με μάκρο και Fed στο προσκήνιο

Απώλειες σημειώνουν οι τρεις βασικοί δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street εν μέσω μιας σειράς μακροοικονομικών μεγεθών που δημοσιεύτηκαν σήμερα για την αμερικάνικη οικονομία. Παράλληλα, σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed που θα καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τα βασικά της επιτόκια.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 5 μονάδες (0,03%) κινούμενος στις 17.224 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που χάνει  26 μονάδες (0,56%) βρίσκεται στις 4.723 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει  7 μονάδες (0,36%) και κινείται στις 2.012 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, μείωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα οποία έδειξαν και πιο αδύναμα τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα πτώση 0,2% εμφάνισαν οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καταγράφοντας την πέμπτη πτώση σε διάστημα επτά μηνών, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών βενζίνης και τροφίμων. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,1% το Φεβρουάριο.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State το Μάρτιο, σε μια ένδειξη ότι ο βιομηχανικός τομέας μπορεί να σταθεροποιείται έπειτα από πολλούς μήνες αδυναμίας.

Οι τιμές του πετρελαίου σήμερα υποχωρούν με τις ανησυχίες για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά  να επανέρχονται, δίνοντας τέλος στο ράλι των τιμών που σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. Οι ελπίδες για συνεννόηση μείωση της παραγωγής από τους κυριότερους παραγωγούς , μελών και μη του OPEC, έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής φρούδες.

Στα εταιρικά νέα,  η μετοχή της Valeant Pharmaceuticals International Inc. καταρρέει κατά 42% μετά την αλλαγή των προβλέψεων της εταιρείας για το τρέχον τρίμηνο που περιέχουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του έτους και δεν ανταποκρίνονται στις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η μετοχή της FactSet Research Systems Inc. υποχωρεί κατά 2,31% παρά την ανακοίνωση αύξησης κερδών κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Avon Products Inc. χάνει 7,19% μετά την ανακοίνωση τη εταιρείας ότι θα προβεί σε περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας και μεταφοράς των κεντρικών της γραφείων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, απώλειες κατέγραψε η πλειοψηφία των ασιατικών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιό της.

Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ), ολοκληρώθηκε, όπως αναμενόταν, χωρίς εκπλήξεις, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,10%, ενώ δεν υπήρξε εκ νέου επέκταση της νομισματικής πολιτικής. Η απόφαση της BoJ συνοδεύτηκε από μεγαλύτερες επιφυλάξεις (από ότι τον Ιανουάριο), τόσο όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία όσο και την ιαπωνική, η οποία εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης.