Απώλειες στη Wall, νέες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Απώλειες στη Wall, νέες ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Με μικρές απώλειες ξεκίνησαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street μετά την απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλλει από τον Σεπτέμβριο νέους δασμούς στα εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα.

Η ανακοίνωση επιβολής των νέων δασμών αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο σε έναν εμπορικό πόλεμο που ήδη έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με τις συνέπειές του να είναι ικανές να φέρουν αναστάτωση στις διεθνείς αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 149,01 μονάδες ή 0,58% και κινείται στις 24.780 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 31,25 μονάδες ή 0,40% και βρίσκεται στις 7.724 μονάδες. Ο S&P 500 χάνει 12,97 μονάδες ή 0,48% και κινείται στις 2.780 μονάδες.

Επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποφάσισε να επιβάλλει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα. Η λίστα που περιλαμβάνεται στο έγγραφο των 200 σελίδων περιλαμβάνει αντικείμενα όπως τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα.

Η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε «αιφνιδιασμένη» από τις ενέργειες των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η νέα λίστα είναι «απαράδεκτη», ενώ τόνισε ότι θα αναγκαστεί να αντιδράσει στους δασμούς. Σε ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου έκανε λόγο περί νέων «εντελώς απαράδεκτων» αμερικανικών απειλών και εκτίμησε πως η «παράλογη» συμπεριφορά της κυβέρνησης του ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει «την Κίνα, τον κόσμο, αλλά και τις ίδιες» τις ΗΠΑ.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της 21st Century Fox Inc χάνει 1% καθώς συνεχίζεται η «μάχη» με την Comcast για την απόκτηση της Sky. Η τελευταία προσφορά της Fox, ύψους 14 λιρών ανά μετοχή, υπολογίζεται σε 24,5 δισ. στερλίνες (32 δισεκατομμύρια δολάρια), προσφορά 12% μεγαλύτερη σε σύγκριση με την αυτήν της Comcast, αξίας 22 δισεκατομμυρίων λιρών.

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Nvidia Corp υποχωρεί κατά 1,62% με την εταιρεία να ανακοινώνει συνεργασία με τις γερμανικές εταιρείες Daimler και Bosch.

Νωρίτερα, σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα που αποφάσισε να επιβάλλει από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση των ΗΠΑ.