Απώλειες κοντά στο 2% στις ευρωαγορές - Ανησυχίες για το εμπόριο

Απώλειες κοντά στο 2% στις ευρωαγορές - Ανησυχίες για το εμπόριο

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει πως οι μεταξύ τους εντάσεις απειλούν την παγκόσμια οικονομία.

Συγκεκριμένα, η κ. Λαγκάρντ στο περιθώριο μιας διάσκεψης στη χρηματοδότηση της Γαλλίας Υπουργείο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για εμάς στο ΔΝΤ, είναι επιτακτική ανάγκη οι εμπορικές εντάσεις να επιλυθούν κατά τρόπο ικανοποιητικό για όλους, επειδή οι έντονες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας αποτελούν απειλή για την παγκόσμια οικονομία».

Σημειώνεται, ότι η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί τελικά τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, αφού οι προσπάθειες να επιτευχθεί μια συμφωνία για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος τέθηκαν εν αμφιβόλω από τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα υπαναχώρησε σε ουσιαστικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Σ'' αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1.37% στις 383.63 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτό να έχουν κινηθεί σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες ύψους 1,37% σημείωσε ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.249 μονάδες ενώ σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο DAX της Γερμανίας που έχασε κατά 1,57% στις 12.058 μονάδες.

Προχωρώντας στη Γαλλία, αρνητικά πρόσημα εμφάνισε και ο CAC 40 που σημείωσε πτώση 1,60% στις 5.387 μονάδες.

Στην περιφέρεια καθοδικά κινήθηκε και η Ιταλία με τον FTSE MIB να «κλείνει» με απώλειες 0,91% στις 21.173 μονάδες και την Ισπανία να χάνει από τον IBEX 35 κατά 0,98% στις 9.221 μονάδες.

Τέλος, σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε και ο PSI 20 στην Πορτογαλία με πτώση 1,29% στις 5.227 μονάδες.