Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο

Νέα «βουτιά» για το πετρέλαιο

Απώλειες άνω του 3% καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, δίνοντας τέλος στο σύντομο ράλι της προηγούμενης εβδομάδας που οδήγησε τα εβδομαδιαία κέρδη σε άνοδο κατά 5,7%, περιορίζοντας τις μηνιαίες απώλειες στο 8,5%. Οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια πλεονασματική προσφορά καθώς και για τη ζήτηση από την Κίνα, βρέθηκαν στο προσκήνιο.

Το αργό πετρέλαιο WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου εχασε 3,4% και τερμάτισε τις συναλλαγές στα 36,76 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

«Οι τιμές κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων δεν θα είναι ενδεικτικές των μακροπρόθεσμων τάσεων για το 2016. Οι όγκοι θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εορταστικής περιόδου», ανέφερε αναλυτής της Phillip Futures, εκτιμώντας πως τα μόνα νέα για την αγορά ενέργειας θα έρθουν από τις ανακοινώσεις για τα αποθέματα των ΗΠΑ που θα δημοσιευτούν Τετάρτη και Πέμπτη.

Σημειώνεται πως το brent, το οποίο αποτελεί πάνω από το μισό της παγκόσμιας παροχής πετρελαίου, αναμένεται να ολοκληρώσει το 2015 με τη χαμηλότερη μέση τιμή των τελευταίων 11 ετών, πλήττοντας τις εταιρείες και τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Υπενθυμίζεται πως για το 2015, οι ετήσιες απώλειες ξεπερνούν το 30%.