Αντίδραση στο Χ.Α. μετά την υπερπώληση

Αντίδραση στο Χ.Α. μετά την υπερπώληση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ισχυρή ανοδική αντίδραση βγάζει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με αιχμή τις τράπεζες οι οποίες το πρώτο δίωρο έφτασαν να ενισχύονται έως και 9%, σε μια προσπάθεια διόρθωσης των πτωτικών ακροτήτων, ενώ πλέον ενισχύονται έως 4,50%.

Η σημαντική αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων, η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα, αλλά πρωτίστως η ακραία υπερπώληση που είχε οδηγήσει τον τραπεζικό κλάδο κοντά στα ιστορικά χαμηλά του, είναι οι αιτίες που οδηγούν σήμερα σε αντίδραση τον κλάδο.

O τραπεζικός δείκτης στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 524,02 μονάδες όταν ενισχύονταν άνω του 7%, ενώ πλέον – καθώς βγαίνουν εύλογα και ρευστοποιήσεις – διαπραγματεύεται στις 506 μονάδες με άνοδο 4,13%.

Οι επιμέρους τραπεζικές μετοχές έφτασαν αρχικά να κερδίζουν έως 9,50% (Πειραιώς) όμως πλέον τα κέρδη έχουν μειωθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι, οπότε σε κάθε «σκαλί» ανόδου βγαίνουν και ρευστοποιήσεις, δεδομένου ότι και η ψυχολογία των επενδυτών είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Η Εθνική ενισχύεται κατά 4,03%, η Eurobank +4,20%, η Alpha Bank +4,27% και η Πειραιώς +3,46%. Από τις εναλλαγές και τη μεταβλητότητα, είναι σαφές ότι υπάρχει αρκετό trading στον κλάδο.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης θετικά έχοντας φτάσει στο υψηλό ημέρας έως τις 643,15 μονάδες όταν ενισχύονταν άνω του 2,60%, όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 636 μονάδες με άνοδο 1,70%. Φαίνεται ως η αντίσταση των 640 μονάδων απαιτεί περισσότερα «καύσιμα». Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 28 εκατ. ευρώ, έχοντας «κάτσει» μετά το μεσημέρι…

Θετικά αντιδρά και ο FTSE 25 που καταγράφει άνοδο 1,79%, ενώ στον Large Cap μόνο οι ΕΛΠΕ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης κινούνται σε αρνητικό έδαφος.
Καλή εικόνα στο χώρο του FTSE 25 έχουν μετοχές όπως Motor Oil, ΟΤΕ, Viohalco, ΕΧΑΕ, Lamda Development και Grivalia Properties.

Στο χώρο του Mid Cap η MIG συνεχίζει την αντίδρασή της καθώς μετά το χθεσινό +7,94% ενισχύεται 4,71% ενώ ανοδικά κινούνται και οι Νηρέας, Cenergy Holdings, Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή. Το ενδιαφέρον, οι όγκοι και οι τζίροι σήμερα εστιάζονται στις τράπεζες και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, οπότε λιγοστές είναι οι άξιες λόγου πρωτοβουλίες χαμηλότερα… Στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.