Άνοδος ή πτώση; Τι δείχνουν τα «αποτυπώματα» των αγορών

Άνοδος ή πτώση; Τι δείχνουν τα «αποτυπώματα» των αγορών

Mε τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να καταγράφει νέες υψηλές τιμές στις 3.678,35 μονάδες και με την πλειονότητα των χρηματιστηριακών αναλυτών να περιμένει ότι το 2021 θα είναι μια ακόμα θεαματική χρονιά, κυρίως για τις αναπτυσσόμενες αγορές, επικρατεί μια τρέλα. Και δεν είναι πολλοί αυτοί, που εστιάζουν στα αποτυπώματα που αφήνει πίσω της, η κυρίαρχη τάση.

Όλοι συμφωνούμε ότι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές τα τελευταία χρόνια - εξαιρώντας φυσικά την περίοδο της σημαντικής πτώσης του Μαρτίου του 2020 -, κινούνται ανάμεσα στην αισιοδοξία, στον ενθουσιασμό, στην ευφορία και στην απληστία.

Βέβαια η αποτίμηση του μέγιστου επενδυτικού κινδύνου, διαφέρει από επενδυτή σε επενδυτή και από ανάλυση σε ανάλυση. Ειδικά σήμερα, που η πανδημία και η υπερβολική ρευστότητα του συστήματος, φαντάζουν σαν εξωγενείς παράγοντες, που φέρνουν τη δική τους ξεχωριστή βαρύτητα, στον συνυπολογισμό όλων των μεταβλητών και των συναρτήσεων, που συνθέτουν αυτό το σύστημα υπολογισμού του πραγματικού ρίσκου και της δυνητικής απόδοσης.

Ο Δείκτης που παρακολουθούμε συχνότερα, είναι ο “Fear & Greed Index”, δηλαδή ο Δείκτης φόβου και απληστίας, που έχει θεσπιστεί από το CNN​ ​Business και παρακολουθεί το χρηματιστήριο της Νέας Yόρκης (NYSE) O Δείκτης μοιάζει με το ταχύμετρο ενός οχήματος με τιμές από 0 ως 100, του οποίου η διαδρομή ξεκινάει από τον ακραίο φόβο (extreme fear) και τερματίζει στην ακραία απληστία (extreme greed). Χθες ο Δείκτης βρισκόταν στις 87 μονάδες, ευρισκόμενος αρκετά κοντά στις τιμές της ακραίας απληστίας.

Για τη ιστορία θα αναφέρουμε ότι προχθές ο Δείκτης ήταν στις 85 μονάδες, προ εβδομάδος είχε φτάσει μέχρι τις 91 μονάδες και προ μηνός στις 25 μονάδες, εν μέσω των μέχρι τότε αρνητικών εξελίξεων από την πανδημία.

Τι συνυπολογίζει αυτός ο Δείκτης; Ο Δείκτης παρακολουθεί μια μεγάλη γκάμα επιμέρους δεικτών και στοιχείων, που μπορεί να φαίνονται ξένα στο μάτι των μη έμπειρων επενδυτών. Όμως είναι στοιχεία, που δίνουν μια σφαιρικότερη και πληρέστερη εικόνα για την πορεία της αγοράς. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η συσχέτιση του αριθμού των μετοχών που καταγράφουν νέες υψηλές τιμές 12μήνου, με τον αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέα χαμηλά 12μήνου, στο NYSE. Στην παρούσα φάση ο συγκεκριμένος δείκτης, βρίσκεται στα επίπεδα του +10%, γεγονός θετικότατο για την εικόνα των αγορών.

Ένας επιμέρους δείκτης, είναι ο McClellan Volume Summation Index, o οποίος υπολογίζει τους ανοδικούς και καθοδικούς όγκους των συναλλαγών του NYSE, καταγράφοντας ουσιαστικά τις διαθέσεις των αγοραστών και των πωλητών. Ο δείκτης αυτός βρίσκεται σήμερα πάνω από το +14%, προσεγγίζοντας τις υψηλότερες τιμές της τελευταίας διετίας.

Ένας ακόμα επιμέρους δείκτης είναι αυτός του κινητού μέσου όρου των 125 ημερών του S&P 500. Σήμερα ο S&P 500 βρίσκεται σε υψηλότερες τιμές από τον ΚΜΟ των 125 ημερών, κατά +9,53%. Ας σημειωθεί ότι ο S&P έχει διασπάσει ανοδικά τον KMO, από τον Μάιο του 2020.

O “Fear & Greed Index” συνυπολογίζει και τον περίφημο δείκτη του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων του Chicago, γνωστό και ως CBOE VIX, o οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα των αγορών. Σήμερα ο VIX βρίσκεται σε «ουδέτερη» ζώνη.

Για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας του “Fear & Greed Index”, θα ανατρέξουμε σε ένα ιστορικό γράφημα από το 2018 μέχρι σήμερα. Το γράφημα αυτό ασφαλώς και μας βοηθά, να διαμορφώσουμε μια καλύτερη γνώμη για που βρισκόμαστε και προς τα που μπορεί να κινηθούμε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.