Ανοδικά οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το «βλέμμα» στη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ

Άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι προσπάθειες για τόνωση της αμερικάνικης οικονομίας μείωσαν τις ανησυχίες σχετικά με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως. 

Στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας κατέθεσαν την αναμενόμενη πρόταση τους για την στήριξη της οικονομίας τονίζοντας, ωστόσο, ότι το πακέτο που δεν θα υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια και θα είναι εν ολίγοις σαφώς κατώτερο από τη δέσμη μέτρων ύψους 3 τρισεκατομμυρίων που ζητούν οι Δημοκρατικοί.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%, με τις μετοχές του κλάδου κατασκευών και υλικών να ενισχύονται 1% οδηγώντας τα κέρδη.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται 0,23%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,41%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,2%.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,22% και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 ενισχύεται 0,81%.

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με το αμερικανικό προξενείο στη Τσενγκντού να έχει κλείσει, στο πλαίσιο αντιποίνων από το Πεκίνο, μετά την εντολή που έδωσε το προηγούμενο διάστημα η Ουάσινγκτον για κλείσιμο του κινεζικού προξενείου στο Χιούστον.

Παράλληλα, οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη καθώς και οι φόβοι για την πανδημία οδήγησαν τις τιμές του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά, καθώς η συγκεκριμένη τοποθέτηση θεωρείται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, και αδυναμίας του αμερικανικού δολαρίου.

Η τιμή της ουγγιάς χρυσού ανέβηκε νωρίτερα στις συναλλαγές στην Ασία ως και τα 1.981,27 δολάρια, ξεπέρασε με άλλα λόγια τα 1.945,72 δολάρια όπου είχε φθάσει την προηγουμένη, επίσης ρεκόρ, σβήνοντας το προηγούμενο, που αναγόταν στο 2011.

Στη συνέχεια ωστόσο, ο χρυσός έπεσε ξανά περί τα 1.942 δολάρια ανά ουγγιά.