Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ, μετά τις δηλώσεις του M. Draghi

Ανοδικά κινείται και σήμερα το ευρώ, μετά τις δηλώσεις του M. Draghi

Ανοδικές τάσεις εμφανίζει και σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi. Το ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης ανοδικά και έναντι της στερλίνας και του γεν, στη συνέχεια όμως έχασε τα κέρδη του και κατέγραφε οριακές απώλειες ή παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητο.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να κινείται στα χαμηλά διετίας έναντι του ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σήμερα πάνω και από τα 1,166 δολάρια ανά ευρώ, ξεπερνώντας και το επίπεδο στο οποίο έφθασε χθες ενδοσυνεδριακά. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι αγορές θεώρησαν ότι οι δηλώσεις Draghi είχαν σαφώς πιο επιθετικό τόνο από ό,τι αναμενόταν, κάτι που άσκησε πιέσεις στο δολάριο. Απέναντι στη στερλίνα, η ισοτιμία διαμορφώνεται γύρω στα 0,896 ευρώ, ενώ η ισοτιμία με το ιαπωνικό νόμισμα είναι πάνω από τα 130 γεν ανά ευρώ.

«Το ράλι του ευρώ ενδέχεται να έχει μόλις ξεκινήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στο Bloomberg, παρουσιάζοντας δηλώσεις αναλυτών οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ισχυρές βάσεις για μια τέτοια εξέλιξη εντός του 2017. Πολύ περισσότερο καθώς η πολιτική της ΕΚΤ και οι δηλώσεις Draghi συνδυάζονται με την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ, λόγω του D. Trump.

Μάλιστα, αναλυτές που επικαλείται το CNBC, «βλέπουν» την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος με το δολάριο να φθάνει έως το τέλος του έτους στο 1,20 δολ. Οπως υποστηρίζουν, το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα θα λάβει ώθηση από τα ικανοποιητικά οικονομικά στοιχεία που πρόκειται να δημοσιοποιηθούν για τη ζώνη του ευρώ τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά στην Ευρώπη και την οικονομία της, οι προοπτικές που διαμορφώνονται μέχρι το τέλος του έτους, με τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης και την πιθανή περαιτέρω υποχώρηση του δολαρίου, υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναζητήσουν περισσότερες πωλήσεις και κερδοφορία εντός συνόρων, καθώς το ισχυρό ευρώ θα επιδράσει αναμφίβολα στις εξαγωγές.

Φωτογραφία SOOC