Ανοδικά για δεύτερη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σχέδιο για εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου που θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Oι επενδυτές αξιολογούν και την απόφαση του OΠΕΚ+ για σταδιακή αύξηση της παραγωγής.

Όπως ήταν αναμενόμενο δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την προσφορά στην αγορά γεγονός που έδωσε εκ νέου ώθηση στις τιμές. Συγκεκριμένα, τα futures του brent κερδίζουν 1,53% στα 111,8 δολάρια ανά βαρέλι και τα futures του αργού WTI ενισχύονται 1,3% στα 109 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι για να τεθούν οι κυρώσεις σε ισχύ θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των 27 χωρών μελών της ΕΕ, με τις χώρες ήδη να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης της ζήτησής τους. Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισγάγει καθημερινά από τη Ρωσία 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουνίου κερδίζει 2,5% στα 106,500 ευρώ ανά μεγαβατώρα.