«Ακουμπά» το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

«Ακουμπά» το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Εξαιρετικά δυσμενείς εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στις επιμέρους οικονομίες των χωρών προεξοφλούν σύσσωμες οι αγορές ομολόγων και μετοχών,  καθώς η ανθρωπότητα βρίσκεται σ' ένα ασύμμετρο πόλεμο άνευ προηγουμένου, που ακυρώνει ολόκληρη τη λειτουργία της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τα οριζόντια μέτρα γενικευμένης καραντίνας έχουν αρχίσει και χτυπούν συστημικά τις οικονομίες, τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ολόκληρη την επενδυτική και χρηματοπιστωτική βιομηχανία, προξενώντας ήδη τεράστια καταστροφή.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον που μοιάζει με ό,τι χειρότερο έχουν συναντήσει οι οικονομίες τις τελευταίες πολλές δεκαετίες, τα κρατικά ομόλογα ολόκληρης της Ευρώπης δέχονται διαρκές σφυροκόπημα, ακυρώνοντας εντελώς όλο το ράλι των τελευταίων πολλών μηνών.

Οι επενδυτές, εκτιμούν ότι εντός αυτών των πολύ δύσκολων συνθηκών, με τις κυβερνήσεις να οδηγούνται σε χρηματοδότηση νέων μέτρων στήριξης, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί σημαντικά.

Σ’ ό,τι αφορά το ελληνικό δεκαετές, σήμερα ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε σε απόδοση και το 4% φτάνοντας στο 4,16%, ανοίγοντας 55 μονάδες βάσης μέσα σε μία συνεδρίαση, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στα 3,89% με άνοδο 10,77%.

Παρόμοια άνοδο στις αποδόσεις καταγράφονται σε όλα τα ομόλογα της Ευρώπης, αλλά και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της Γαλλίας ενισχύεται σήμερα κατά 44,47% στο 0,35% ενώ έφτασε έως το υψηλό των 0,52%, της Γερμανίας ενισχύεται κατά 37%, της Ισπανίας κατά 22,81% και της Ιταλίας κατά 7,80%.