Αισιόδοξα μηνύματα για το νέο χρηματιστηριακό έτος

Αισιόδοξα μηνύματα για το νέο χρηματιστηριακό έτος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την αισιοδοξία τους ότι το 2016 έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και, κατ' επέκταση, του ελληνικού χρηματιστηρίου, εξέφρασαν παράγοντες της κεφαλαιαγοράς που παραβρέθηκαν σε εκδήλωση στο Χ.Α. για την πρώτη συνεδρίαση του έτους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Χαράλαμπος Γκότσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το 2016 θα είναι «έτος μεγάλης ανάκαμψης για το Χ.Α.» και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι απομακρύνθηκαν οι φόβοι για κούρεμα καταθέσεων και Grexit. Αυτά δεν είναι στο προσκήνιο πλέον, είπε, και τόνισε ότι ο ρόλος της Ε.Κ. δεν θα είναι μόνο εποπτικός αλλά δημιουργικός, συμβουλευτικός και εποικοδομητικός. Παράλληλα χαρακτήρισε το πρώτο τετράμηνο του 2016 εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια.

Στόχος, είπε ο κ. Γκότσης, είναι να δημιουργηθούν νέες αγορές, και εργαλεία που θα βοηθήσουν καινούργιες εταιρείες να βρουν χρηματοδότηση. Δεν θα μείνουμε στις πολιτικές τιμωρίας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ και πρόεδρος του Χ.Α., κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε ότι «κοιτώντας το 2015, δεν μπορούμε παρά να αισιοδοξούμε ότι το 2016 θα είναι καλύτερο». Επισήμανε ότι δεν ήταν όλα άσχημα το έτος που πέρασε, τηρουμένων των αναλογιών, ενώ εξήρε την ωριμότητα των επαγγελματιών του κλάδου, την περίοδο που το Χ.Α. παρέμεινε κλειστό, και σε όσα ακολούθησαν.

Για το 2016 ο κ. Λαζαρίδης έδωσε έμφαση στο investment banking και στο πως θα βοηθήσει να μπουν νέες εταιρείες και νέα προϊόντα στο Χ.Α.

Ο πρόεδρος του ομίλου ΕΧΑΕ, κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, δήλωσε ότι αν δεν έχουμε πολιτικές αναταράξεις, τότε αναμένεται από το β' εξάμηνο του 2016 η οικονομία να περάσει σε θετικό έδαφος. «Το νέο έτος, το Χ.Α. συμπληρώνει 140 χρόνια λειτουργίας. Εύχομαι αυτό να συμπέσει με μια εξαιρετική χρονικά για την αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το 2015 η κύρια ζημιά έγινε στις τράπεζες, καθώς οι εταιρείες της πραγματικής οικονομίας πήγαν καλύτερα, τόσο επιχειρηματικά όσο και χρηματιστηριακά. Πάντως, τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι εντός του 2015 η χώρα μας σταθεροποιήθηκε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Σπύρος Κυρίτσης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς συνθήκες που βίωσε η αγορά το 2015, με το κλείσιμο του Χ.Α., τα capital controls και όλα τα υπόλοιπα που έφεραν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όλους τους επαγγελματίες του χώρου.

Πάντως, εξέφρασε την πίστη του ότι το 2016 μπορεί να είναι χρονιά βελτίωσης, τονίζοντας ότι δεδομένου ότι η κεφαλαιαγορά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, «είναι θετικά όσα ακούγονται για τις προσπάθειες δημιουργίας νέων προϊόντων και νέων αγορών».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) κ. Παναγιώτης Δράκος τόνισε ότι «είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για το 2016, καθώς μετά από 40 χρόνια κρατισμού, έχουμε για πρώτη φορά επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν γίνεται να μην πάμε καλά», τόνισε χαρακτηριστικά.