Αγορές: To αύριο δεν πεθαίνει ποτέ

Αγορές: To αύριο δεν πεθαίνει ποτέ

Χτες ήταν η ημέρα ορισμός του volatility.Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου σε συνδυασμό με τα πρώτα στοιχεία των κλινικών δοκιμών του εμβολίου από το δίδυμο των εταιρειών Pfizer –BioNtech εκτίναξαν σε νέα υψηλά την μητέρα των αγορών S&P500, επανέφεραν τον γαλλικό δείκτη CAC στο ανοδικό του μακροπρόθεσμο κανάλι, οδήγησαν τον γερμανικό δείκτη DAX μόλις 5% από τα υψηλά του, έδωσαν ανάσα 8% για το πετρέλαιο-αν και παραμένει πάντα εντός του καναλιού του, ενώ σε συνδυασμό με την αναπάντεχη αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, έδωσαν συγκινητικά κέρδη 11,46% για τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου Αθηνών με ακόμα πιο συγκινητικό τζίρο συναλλαγών στα 119 εκατ. ευρώ .

Βέβαια volatility σημαίνει διακυμάνσεις και πάνω και κάτω. Πολλές αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες κρουαζιέρας γιόρτασαν τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου με άνοδο άνω του 20%- Lufthansa, Air France-KLM, American Airlines, ΑΡΑΙΓ, Royal Caribbean Cruises Ltd κ.α- ενώ στον αντίποδα ορισμένες από τις μετοχές της μετα-covid εποχής όπως ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνολογικές εταιρείες, έδωσαν γενναία διόρθωση. Για παράδειγμα οι μετοχές της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων Zoom, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι το εμβόλιο του κορoνοϊού θα βοηθήσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα γραφεία τους, σημείωσε πτώση έως και 18%.

Πόσο κοντά όμως είμαστε σε ένα τόσο αισιόδοξο σενάριο; Ή καλύτερα: Ποιά είναι η συνθήκη που θα μπορούσε να το «κλειδώσει»;

Γιατί θα συνεχιστεί το volatility αλλά και πώς θα γίνει διαχειρίσιμη η περιπέτεια της covid-19

Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες των χθεσινών ειδήσεων.

Τα απαραίτητα δεδομένα ασφαλείας δύο μηνών του υποψήφιου εμβολίου θα τα έχουμε προς τα τέλη Νοεμβρίου και αν όλα πάνε καλά, η Pfizer σκοπεύει να ζητήσει από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την επείγουσα έγκριση του εμβολίου.

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε διαθέσιμες 40 εως 50 εκατομμύρια δόσεις, αλλά δεδομένου ότι το εμβόλιο θα χρειάζεται διπλή δόση, θα εμβολιαστούν 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 2021 θα παρασκευαστούν 1,3 εως 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις που θα καλύψουν 700.000.000 -800.000.000 άτομα, ενώ αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι επειδή θα διατηρείται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες η Pfizer έχει φροντίσει να αναπτύξει ένα ειδικό ψυκτικό για τη μεταφορά του, εξοπλισμένο με θερμικούς αισθητήρες, αλλά παραμένει ασαφές πώς θα λειτουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η δεύτερη δόση θα πρέπει να ληφθεί εντός τριών εβδομάδων από τον πρώτο εμβολιασμό.

Εν αναμονή των λεπτομερειών προς τα τέλη του Νοεμβρίου, η ενδιάμεση ανάλυση εξέτασε τις πρώτες 94 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19 ανάμεσα σε περισσότερους από 43.000 εθελοντές, που έλαβαν είτε δύο δόσεις του εμβολίου, είτε εικονικό φάρμακο. Διαπιστώθηκε ότι λιγότερο από 10% των μολύνσεων ήταν σε συμμετέχοντες που είχαν λάβει το εμβόλιο. Περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων ήταν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Πραγματικά πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη και αν τα στατιστικά αποτελέσματα παραμείνουν ως έχουν και συνοδευτούν και από την διαπίστωση ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, τότε σύμφωνα με την Pfizer το εμβόλιο θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 με αυτήν που έχουν τα εμβόλια για παιδικές ασθένειες, όπως η ιλαρά.

Βέβαια στο σημείο αυτό να αναδείξουμε δύο παρατηρήσεις:

-Τα δεδομένα παρουσιάστηκαν μέσω δελτίου τύπου και όχι με δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό ώστε να ασκήσει παρατηρήσεις η διεθνής επιστημονική κοινότητα.

- Η αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% είναι ένα αρχικό εύρημα. Κανείς δεν πρέπει να είναι πέραν του δέοντος αισιόδοξος πριν από τη συλλογή μακροπρόθεσμων δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Οι δύο αυτές παρατηρήσεις σε συνδυασμό με τον μέγιστο δυνατό αριθμό δόσεων εντός του 2021, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαστούν μήνες για να υπάρξει εκτεταμένος εμβολιασμός.

Όλοι λοιπόν θα πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέχρι τουλάχιστον να έχουμε θετικά αποτελέσματα και από τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 τουλάχιστον άλλων 2-3 εμβολίων από τα 11 που είναι σε εξέλιξη. Η πρόοδος της Pfizer άλλωστε θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό στοιχείο για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία και θα έχει τα πρώιμα αποτελέσματα αργότερα αυτό το μήνα.

Αν λοιπόν τα μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας από το αμερικανικο-γερμανικό δίδυμο παραμείνουν εντυπωσιακά και έχουμε την έγκριση 2-3 εμβολίων ακόμα, ώστε να είναι εφικτή η διανομή τους στο 25-30 % του πληθυσμού τουλάχιστον, τότε ναι, θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της ταλαιπωρίας μας.

Όσον αφορά τώρα τα περιθώρια ανόδου των αγορών μετά το χθεσινό ράλι , δεδομένης της ούτως ή άλλως πολύμηνης αποσύνδεσης τους από το οικονομικό γίγνεσθαι- όπως άλλωστε φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα- έχουμε μόνο δυο παρατηρήσεις: Από τη στιγμή που η μητέρα των αγορών επανέκτησε τις 3295 μονάδες, απολαμβάνουμε την πτήση και προσέχουμε να διαθέτουμε: ποιότητα ισολογισμού, διασπορά και γερά αντανακλαστικά ώστε να προσαρμοζόμαστε στο momentum του εκάστοτε τίτλου.

(σ.σ:Για τον δείκτη S&P 500 το momentum παραμένει ισχυρό έως τις 3465 μονάδες).

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.