Αφρικανικό σύννεφο ανησυχίας φέρνει sell off στις αγορές - Άνω του 4,5% η βουτιά στο ΧΑ

Αφρικανικό σύννεφο ανησυχίας φέρνει sell off στις αγορές - Άνω του 4,5% η βουτιά στο ΧΑ

Στην είδηση της εμφάνισης ενός νέου στελέχους του κορονοϊού στη Νότιο Αφρική οι αγορές λύγισαν εν ριπή οφθαλμού, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και πετούν χαρτιά από τα παράθυρα, πετώντας και τον κίνδυνο από πάνω τους.

Σε λίγα λεπτά, ο ιαπωνικός ΝΙΚΚΕΙ 225 που ήταν εκείνες τις ώρες ανοιχτός έχασε 900 μονάδες κλείνοντας στο -2,53%.

Τα παράγωγα ΣΜΕ των ΗΠΑ "άκουσαν" άμεσα την είδηση, και πλέον καταγράφουν με κλειστή τη Wall Street απώλειες από -1.62% (S&P 500) έως και  -3.63% (Russell 2000).

Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι ακόμα πιο βαριά, καθώς με το άνοιγμα του EUREX τα συμβόλαια του πανευρωπαϊκού Eurostoxx βυθίστηκαν στο  -2,93%, με τη συνεδρίαση στις ευρωαγορές να ξεκινά βαθιά κόκκινη και τις απώλειες να ξεπερνούν το μεσημέρι το 3% κατά περιπτώσεις.

Στο ΧΑ, αναμέναμε παρεμφερή βαριά συμπεριφορά, από το άνοιγμα κιόλας καθώς ήταν απίθανο για εμάς να αμυνθούμε στις πιέσεις, ενώ και ο αναμενόμενα αυξημενος τζίρος ενδέχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τον ΓΔ να υποχωρεί λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης στις 866 μονάδες με απώλειες 3,7%, ενώ πλέον έχει βρεθεί σε χαμηλά ημέρας κάτω από τις 860 μονάδες με βουτιά 4,5%.

Εξαρχής η βραχυπρόθεσμη στήριξη των 888 μονάδων ήταν προφανές ότι δεν είχε πολλές πιθανότητες να κρατήσει, ενώ για τη συνέχεια κοιτάμε το επίπεδο των 870 μονάδων ως το κάτω άκρο του πολύμηνου ατασικού σχηματισμού. 

Θα αξιολογηθεί ενδοσυνεδριακά η συμπεριφορά των μετοχών επιμέρους, ώστε να δούμε τις ευκαιρίες που ίσως εμφανιστούν αλλά και τους κινδύνους, μόλις η κατάσταση εξομαλυνθεί.

Το κρισιμότερο όλων παραμένει κατά πόσο το νέο στέλεχος θα είναι "διαχειρίσιμο", υπό την έννοια του βαθμού εξάπλωσηής του σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και κατά πόσο θα λειτουργήσει ως καταλύτες για την υιοθέτηση μέτρων lockdown σε  μια περίοδο που θα έσωζε την οικονομία λόγω αυξημένης κατανάλωσης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.