IEA: Τα αποθέματα των μελών μας επαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

IEA: Τα αποθέματα των μελών μας επαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency) με ανακοίνωσή της στον απόηχο των επιθέσεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως παραμένει σε συνεχή επαφή με τις αρχές του Βασιλείου, όπως και με τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγές και καταναλώτριες χώρες του κόσμου, τονίζοντας πως τα αποθέματα των μελών της επαρκούν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, καλωσόρισε τις δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας σχετικά με την αποκατάσταση της παραγωγής μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, η οποία θα επανέλθει στα προ της επίθεσης επίπεδα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η IEA επανέλαβε τη δέσμευσή της σχετικά με την απρόσκοπτη προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ενώ εμφανίζεται έτοιμη για την ανάληψη όποιων πρωτοβουλιών απαιτηθούν ώστε να αντιμετωπίσει τις όποιες ελλείψεις παρουσιαστούν.

Η IEA, επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι αγορές δε θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις, καθώς διαθέτουν ικανά αποθέματα πετρελαίου, τα οποία ανέρχονται στα 1,55 δισ. βαρέλια, ποσότητα που αντιστοιχεί στην παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου για 15 ημέρες.

Επιπρόσθετα, η IEA δήλωσε πως τα κράτη μέλη της διαθέτουν βιομηχανικά αποθέματα 2,9 δισ. βαρελιών, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες για διάστημα πλέον του ενός μήνα, με την Οργάνωση να εμφανίζεται σίγουρη πως τα υπάρχοντα αποθέματα είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση πετρελαίου για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

AP Photo/Charlie Riedel