Arbitrage στις τράπεζες...

Arbitrage στις τράπεζες...

Χτες, μετά από δέκα συνεδριάσεις, είχαμε κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και παρά τις αισιόδοξες νότες που πολλοί παράγοντες της αγοράς προσπάθησαν να μεταδώσουν, οι μετοχές του κλάδου υπέστησαν μια συντριπτική καθίζηση. Τα limit downs και τα κλειδώματα χωρίς αγοραστές είχαν την τιμητική τους σε αυτό το διάστημα.

Γιατί συνέβη αυτή η ισοπέδωση της αξίας των τραπεζών; Τι την προκάλεσε; Ήταν τόσο ακριβές οι τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλώ;

Αρχίζοντας από την τελευταία ερώτηση, η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Η πορεία των μετοχών τις τελευταίες μέρες δεν έχει ιδιαίτερη συνάρτηση με την πραγματική τους αξία σαν εταιρείες. Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτήν αλλά, τις τελευταίες λίγες ημέρες, η σχέση μεταξύ τιμής και πραγματικής αξίας χαλάρωσε σε ακραίο βαθμό. Οι λόγοι τεχνικοί. Τεχνικοί της καθαρής κερδοσκοπίας, της διαδικασίας αγοράς και πώλησης με μαεστρία, γνώση, εμπειρία και τέχνη, με στόχο την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.

Όλοι γνωρίζουν πως, όταν εισάγονται νέες μετοχές από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οποιασδήποτε μορφής, η χρηματιστηριακή τιμή προσαρμόζεται με βάση την προϋπάρχουσα κεφαλαιοποίηση και τον νέο συνολικό αριθμό μετοχών. Στην περίπτωση των Ελληνικών τραπεζών η προσαρμοσμένη τιμή (πριν τα reverse splits) έπρεπε να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών ανά μετοχή που διαμορφώθηκαν από τα book buildings.

Αυτή η μεγάλη διαφορά είναι κάτι που καμία αγορά στον κόσμο, όχι μόνο το Χ.Α.Α., δεν θα επέτρεπε να υπάρχει, για παραπάνω από μερικές ημέρες. Έτσι λοιπόν ο νόμος της αγοράς ανέλαβε δράση. Και σαν από θαύμα οι τιμές πλέον βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι με την εισαγωγή των νέων μετοχών, πριν τα reverse splits.

O κυριότερος τρόπος που η αγορά πετυχαίνει συνήθως το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ τρέχουσας και προσαρμοσμένης τιμής, είναι ένας ιδιόμορφος τύπος arbitrage, το book arbitrage. Πως λειτουργεί;

Ας υποθέσουμε πως είστε διαχειριστής ενός μικρομεσαίου μεγέθους hedge fund ($5-15 δις). Γνωρίζετε ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την μέθοδο του book building. Επίσης γνωρίζετε ότι, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, οι τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλά. Αποφασίζετε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε την περίπτωση και να βγάλετε, σχετικά άκοπα, ένα σημαντικό κέρδος. Ας πούμε πως αποφασίζετε να πάρετε ένα ρίσκο μερικών εκατομμυρίων USD σε μια συνολική «επένδυση» $25.000.000. Ψίχουλα για τα μεγέθη του fund,  αλλά μερικά εκατομμύρια παραπάνω στα κέρδη διαχείρισης, μπορεί να σημαίνουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο bonus για εσάς. Τι κάνετε;

Αρχίζετε να αγοράζετε υπάρχουσες μετοχές χωρίς να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τιμή αγοράς. Προσπαθείτε να την ανεβάσετε μάλιστα διότι έτσι σας συμφέρει. Ταυτόχρονα όμως φροντίζετε να μην είναι αξιοπρόσεκτη η άνοδος διότι αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι τα χαρτιά αποτελούν επενδυτική ευκαιρία, να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στα book buildings και να σας χαλάσουν τα σχέδια.

Αγοράζετε μετοχές συνολικής αξίας περί τα 10 με 11 εκατομμύρια δολάρια. Πριν ξεκινήστε τις αγορές όμως, έχετε  ανοίξει ισόποσες – της ονομαστικής αξίας - θέσεις long στα παράγωγα του δείκτη και των μετοχών που θέλετε να αγοράσετε. Τις οποίες κλείνετε μόλις ολοκληρώσετε τις αγορές μετοχών (Σημ. οι θέσεις σε παράγωγα προϊόντα δεν απαιτούν όλο το κεφάλαιο της ονομαστικής αξίας των αγορών, παρά μόνο ένα μικρό μέρος του, σαν εγγύηση για τυχόν απώλειες).

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσφορών, έρχεστε σε επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών των οποίων έχετε, μόλις, γίνει μέτοχος καθώς και συναδέλφους σας του χώρου, ώστε να έχετε σαφείς ενδείξεις του τι αναμένεται να συμβεί με τις εγγραφές. Θα υπάρξει υπερκάλυψη ή  μη κάλυψη; Σε τι επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί το τελικό αποτέλεσμα κ.λ.π. Ας πούμε πως, μετά από πολλές επαφές και διασταυρώσεις, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι, παραδείγματος χάριν, θα υπάρξει υπερκάλυψη 10%.

Μόλις ανοίξουν τα books εγγράφεστε για μετοχές συνολικής αξίας 11 έως 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με το κλείσιμο της διαδικασίας και μόλις γνωστοποιείται η τιμή διάθεσης αρχίζετε να πουλάτε τις υπάρχουσες μετοχές σας. Αφού έχετε πάρει αντίστοιχες θέσεις short στα παράγωγα του δείκτη FTASE 25 και των μετοχών που θέλετε να πουλήσετε. Μόλις πουλήσετε όλες τις υπάρχουσες μετοχές, τις κλείνετε και αυτές πολύ προσεκτικά ώστε να μην διαταράξετε τις τιμές.

Βρίσκεστε λοιπόν με νέες μετοχές αξίας π.χ. $12 εκατομμυρίων, συν μετρητά $13 εκατομμύρια συν τα σημαντικά κέρδη από τα long παράγωγα της πρώτης φάσης. Ας πούμε $3 εκατομμύρια. Δηλαδή συνολικά, έχετε μια θέση long $12 εκατομμυρίων σε μετοχές και $16 εκατομμύρια σε μετρητά, για να κινηθείτε ανάλογα με τις διαθέσεις και το επενδυτικό σας view, για το μέλλον το Ελληνικών τραπεζών.

Η δε αγορά, με την σειρά της, έχει ήδη πετύχει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής στην νέα τιμή. Κι όλοι είναι ευχαριστημένοι. Εκτός από τους μικροεπενδυτές, που το μόνο που τους έχει απομείνει είναι ο τρομερός πονοκέφαλος από το συνεχές πάνω-κάτω, κάτω-πάνω των χαρτιών…

Ο τραπεζικός