Αριθμοί πτερέοντες

Τα νούμερα -στατιστικά στοιχεία και άλλες καταμετρήσεις- όχι βέβαια τα άλλα «νούμερα», κοινωνικά ή πολιτικά,  έχουν το ενδιαφέρον τους. Συνέλεξα, στη συνέχεια για να χαζέψετε το σ-κ, ορισμένα ενδιαφέροντα, θέλω να πιστεύω.

Δουλεύουμε περισσότεροι/ες: το Δεκέμβριο σε εργασία ήσαν 4 εκατομμύρια 265 χιλιάδες άτομα. Αλλά όσοι δεν απασχολούνται, είτε γιατί είναι στη σύνταξη, είτε κατ’ επιλογήν, παραμένουν άνω των 3 εκατομμυρίων. Αν προσθέσετε και τα παιδιά, ένας εργαζόμενος πρέπει να «φροντίζει» άλλο 1,5 άτομο.

Ανέργους έχουμε 430 χιλιάδες. Ήταν διπλάσιοι την άνοιξη του 2019. Οι περισσότεροι που έχουν καταμετρηθεί ήταν 1 εκατ. 370 χιλιάδες (2013 Απρίλιος) και οι λιγότεροι 370 χιλιάδες (2008 Μάιος). Το ποσοστό 9,2% της ανεργίας είναι το χαμηλότερο μετά το 2009. Κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα η ανεργία ήταν, κατά μέσο όρο, στο 22%.

Επτά στους 10 μεταξύ μας πάνε λιγότερο σε εστιατόριο, κάνουν λιγότερες διακοπές και ταξίδια. Το ίδιο ποσοστό με πέρυσι. Ένας στους δύο αφήνει για αργότερα επισκευές σπιτιού, αυτοκινήτου κ.λπ. Το ίδιο και πέρυσι. Ένας στους δύο μειώνει τις αγορές τροφίμων. Το ίδιο και πέρυσι.  15% δουλεύει περισσότερο. Ήταν 11% πέρυσι. Τέσσερις στους 100 δεν κάνουν κάτι για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Λίγοι, αλλά αποκλείεται να μην έχουν κάτι να πουν, ακόμη κι αυτοί οι ελάχιστοι, κάτι για την ακρίβεια.

Ήταν 44 στους εκατό, στα τέλη ’22, που πίστευαν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν προσφέρει κάτι. Μειώθηκαν σε 29. Μόνον 28 αγόραζαν κάτι απ’ αυτό, τώρα το κάνουν 61 στους εκατό.

Το 81% πιστεύουν ότι το μέτρο που θα τους βοηθούσε να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια είναι η μείωση του ΦΠΑ. Λάθος, μεγάλο, αλλά ο λαός έχει (σχεδόν) πάντα δίκιο. Σίγουρα η αντιπολίτευση κατάφερε να πείσει περισσότερους από όσους η κυβέρνηση. Τα παραπάνω από έρευνα του ΙΕΛΚΑ, για την οποία δεν διαθέτουμε άλλα στοιχεία για τη μεθοδολογία της.

Ένας στους δύο βλέπει με ανοχή ή και θετικά την πρωτοβουλία Μητσοτάκη περί τον γάμο για όλους. Ένας στους 4 είναι οριστικά αντίθετοι, (έρευνα PULSE για Σκαϊ).

62 βλέπουν θετικά την προμήθεια των F35, 29 στους 100 είναι αρνητικοί, (ίδια έρευνα). Σχεδόν όλοι όσοι δηλώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, 1 στους 3 στην πλευρά ΣΥΡΙΖΑ.

Το έτος που πέρασε μας αποχαιρέτησαν για πάντα 119.460 συμπολίτες μας. Είχαμε χάσει 130.425 και 129.244 στις δύο χρονιές της πανδημίας.

Το 2021 εκπέμψαμε 71 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 91 εκατ. συνολικά αέρια του θερμοκηπίου, μια ετήσια αύξηση 2,4%. Κυρίως επειδή δούλεψε περισσότερο η οικονομία. Το 2012 είχαμε εκπέμψει 122 εκατ, με την οικονομία να βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Κάτι καταφέραμε. Η παραγωγή ενέργειας ευθύνεται κατά 29% για το CO2. Η γεωργία για το 44% των εκπομπών μεθανίου. Άτιμες αγελάδες!

Σε μέσους όρους, ο πληθωρισμός στις τιμές των αγαθών μειώθηκε το 2023 στο 5% ενώ είχαν αυξηθεί κατά 12% το 2022. Στις υπηρεσίες είχαμε αύξηση μόλις κατά 1% από 7%. Η καρδιά του πληθωρισμού (ο δομικός πληθωρισμός), στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα και καύσιμα και είναι το πρώτο που κοιτάνε οι κεντρικοί τραπεζίτες προτού εκτιμήσουν τη (θετική) επίπτωση των υψηλών επιτοκίων επί του πληθωρισμού είχαμε άνοδο κατά 5% έναντι 3%. Η νίκη επί του πληθωρισμού που στηρίζει την ακρίβεια καθυστερεί.

Ο όγκος των  πωλήσεων (δηλαδή χωρίς την πληθωριστική επίπτωση) στο κύκλωμα τρόφιμα-ποτά-καπνός αυξήθηκε κατά 5,2%. Παράδοξο με τέτοια ακρίβεια αλλά ας όψεται ο τουρισμός. Αλλά και το δίμηνο Νοεμβρίου/Οκτωβρίου οι δουλειές των καταστημάτων τροφίμων αυξήθηκε κατά 2%. Πάντως, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώνεται συνεχώς. Κάποιοι κόβουν πολλά, κάποιοι λιγότερα, κάποιοι καθόλου.

50 ευρώ μέχρι και εκατό κάθε μήνα έδωσαν το 2023 όσοι αγοράζουν ρούχα και παπούτσια στο ίντερνετ, αλλά το 66% ξόδεψε λιγότερα από το ’22 αφού οι μισοί πελάτες κρίνουν πως οι τιμές στο δίκτυο αυξήθηκαν υπερβολικά. Απομακρύνετε τα κινητά από το χέρι σας. Πάντως, ο ΣΕΒ (Βιομήχανοι και Επιχειρηματίες) ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα, στην περίοδο 2018-2023, εμφάνισε τη μεγαλύτερη βελτίωση στο δείκτη «ψηφιακής ωριμότητας» μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λογικό αν σκεφτείτε πόσο πίσω είχαμε μείνει, την εξαιρετική δουλειά στο κράτος και ότι οι επιχειρήσεις το έχουν πάρει το θέμα στα σοβαρά. Αν φθηνύνουν κιόλας οι σχετικές συνδέσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όλα θα πάνε καλύτερα.

Η τιμή του χρυσού πέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, ήταν γύρω στα 1.200 το 2019. Υπάρχουν πάντα αγοραστές, ιδίως σε περιόδους κρίσεων. Όπως ότι η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία που κρατά ήδη δύο χρόνια, ήδη διαιρεί βαθύτερα την Ευρώπη και ήδη είναι θέμα αμφισβήτησης της προεδρικής καμπάνιας στις ΗΠΑ.

Δεν συνεχίζω, για σήμερα, αλλά οι αριθμοί έχουν τη σημασία τους. Αν δεν τους χρησιμοποιούσαν, τόσο εύκολα, πολλοί πολιτικοί για να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα θα ήταν καλύτερα.