Συνεχίζεται η κόντρα Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Binance

Συνεχίζεται η κόντρα Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Binance

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ εντείνει τη νομική διαμάχη με τον αμερικανικό βραχίονα του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, ζητώντας από δικαστήριο στις ΗΠΑ να απορρίψει τις νομικές αντιρρήσεις της Binance που επιχειρούν να μπλοκάρουν καταθέσεις, την επιθεώρηση και επικοινωνία του ανταλλακτηρίου από τη ρυθμιστική αρχή.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αιτήθηκε από το δικαστήριο της D.C. να εγκρίνει μια άμεση επιθεώρηση στο Binance.US, προσθέτοντας νέες κατηγορίες ότι το ανταλλακτήριο είχε αποτύχει να προσκομίσει έγγραφα που ζητούσε η ρυθμιστική αρχή.

Τον Ιούνιο, η εποπτική αρχή μήνυσε την Binance.US, την Binance Holdings και τον ιδρυτή Changpeng “CZ” Zhao, ισχυριζόμενη ότι λειτουργούσαν χωρίς άδεια. Τα ευρήματα της SEC στην υπόθεση μέχρι στιγμής καταδεικνύουν «την επείγουσα ανάγκη για επιθεώρηση», ανέφερε η κατάθεση της Δευτέρας, καθώς η ρυθμιστική αρχή επανέλαβε τις ανησυχίες της για τη χρήση του θεματοφύλακα κρυπτονομισμάτων Ceffu από την Binance.

Η SEC πιστεύει ότι ο θεματοφύλακας Ceffu, όπως μετονομάστηκε νωρίτερα αυτό το έτος από Binance Custody, μπορεί να εξυπηρετεί ακόμα τον αμερικανικό βραχίονα Binance.US και, ως εκ τούτου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά κεφαλαίων πελατών των ΗΠΑ εκτός της χώρας. 

Σύμφωνα με την αρχή, η αμερικανική εταιρεία του ανταλλακτηρίου BAM Trading Services απέτυχε να πείσει ότι ασκούσε πραγματικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της, και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Binance.com. 

Σύμφωνα με την αγωγή, η Binance US βασίζεται σε λογισμικό διαχείρισης ψηφιακών πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων που διατίθεται στην αγορά με το όνομα Ceffu, το οποίο αναπτύχθηκε από την Binance Holdings Limited. Η συμφωνία της εταιρείας με την Binance προηγείται του προϊόντος που διατίθεται στην αγορά ως Ceffu.

Η αρχή προσθέτει πως η Binance Holdings Limited δημιούργησε επίσης τους λογαριασμούς Amazon Web Service που χρησιμοποιούνται για αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια. Επιπλέον, η Binance αναγνωρίζει ότι το cold wallet (που δε συνδέεται στο διαδίκτυο) για το Binance US αποτελούνταν από επτά κωδικούς κλειδιών και προηγουμένως τουλάχιστον τρία ελέγχονταν από την Binance International. Ισχυρίζεται επίσης ότι από τότε, και τα επτά κλειδιά ελέγχονται πλέον από την Binance US. 

Η διαφωνία μεταξύ της SEC και των δικηγόρων της Binance φαίνεται να επικεντρώνεται στο αν η προηγουμένως συμφωνηθείσα εντολή συναίνεσης, η οποία απαγόρευε στην Binance US να παρέχει «κατοχή, φύλαξη ή έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία των πελατών της, σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των Binance, Zhao, και, με εξαίρεση την [Binance US], και θα έπρεπε να εξαιρείται οποιουδήποτε ατόμο ή οντότητα συνδεδεμένη με οποιοδήποτε τρόπο με την Binance, τον Zhao ή υπό ιδιοκτησία του Zhao ή  αλλιώς ελεγχόμενη οντότητα».

Η ρυθμιστική αρχή κατηγόρησε περαιτέρω την εταιρεία ότι παρείχε «ασυνεπείς αναπαραστάσεις σχετικά με βασικά γεγονότα, περιορισμένη ανταλλαγή εγγράφων και πληροφοριών με αργούς ρυθμούς, και απέκρυπτε πληροφορίες που πιθανότατα θα έριχναν φως στους ασταθείς ισχυρισμούς της σχετικά με τον θεματοφύλακα των περιουσιακών στοιχείων των πελατών της».

Ο θεματοφύλακας Ceffu δήλωσε ότι είναι ένας «πλήρως ανεξάρτητος τρίτος πάροχος τεχνολογικών υπηρεσιών» και όχι μέρος της Binance, αν και οι δεσμοί του με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παραμένουν κάπως ασαφείς.

Η SEC σχολίασε επίσης την παραίτηση σημαντικών στελεχών του ανταλλακτηρίου που αποχώρησαν από την Binance.US, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Brian Shroder. Αντίστοιχα ο Krishna Juvvadi, επικεφαλής νομικών, και ο Sidney Majalya, chief risk officer, στην εταιρεία Binance.US αποχώρησαν επίσης την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Η επιταχυνόμενη μαζική έξοδος των στελεχών της BAM, τώρα συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου της και άλλων που μπορεί να διαθέτουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη φύλαξη, τον έλεγχο και τη διαθεσιμότητα περιουσιακών στοιχείων, υπογραμμίζει περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη για ταχεία διεκπεραίωση του ελέγχου» αναφέρει η γνωστή εφημερίδα.

Η Binance US αποφάσισε επίσης να περικόψει θέσεις εργασίας σε ένα νέο κύκλο απολύσεων, αυτήν τη φορά πάνω από 100 άτομα.