Πώς θα επηρεάσει το «halving» το Bitcoin
Shutterstock
Shutterstock

Πώς θα επηρεάσει το «halving» το Bitcoin

Το halving του Bitcoin που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, είναι αναμφίβολα από τους βασικούς καταλύτες για την τιμή διαπραγμάτευσης του Bitcoin. Η μείωση των αμοιβών των miners στο ήμισυ - που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια- μπορεί να είναι πιο σημαντική από την πρώτη πριν από περίπου 12 χρόνια. Παρά το έντονο ενδιαφέρον, ο αντίκτυπος στην τιμή του μπορεί να είναι πιο μικρός αυτήν τη φορά συγκριτικά με τις προηγούμενες, λόγω του πρόσφατου ράλι.

Το κάθε halving ακολούθησε ένα ράλι στην τιμή διαπραγμάτευσης του κρυπτονομίσματος που λάμβανε μέρος 12 με 18 μήνες έπειτα. Υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση για το εάν το halving είναι «τιμολογημένο» ή εάν η μειωμένη ποσότητα των νέων bitcoin που τίθενται σε κυκλοφορία (αυτήν τη φορά μειώνεται από περίπου 900 BTC την ημέρα σε 450 BTC) θα δημιουργήσει ένα είδος σοκ προσφοράς που θα οδηγήσει τις τιμές σε άνοδο (υποθέτοντας ότι η ζήτηση για bitcoin παραμένει σταθερή ή αυξάνεται).

Από τη μία πλευρά είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το halving αποτιμάται σύμφωνα με τη θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς. Επειδή το γεγονός είναι γνωστό εκ των προτέρων και όλοι μοιράζονται τις ίδιες πληροφορίες, είναι αδύνατο το bitcoin να είναι προς το παρόν υποτιμημένο. Από την άλλη πλευρά είναι οι αναλυτές που επισημαίνουν τον αποπληθωρισμό του Bitcoin.

Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι αυτήν τη φορά το halving του Bitcoin είναι ήδη αισθητά διαφορετική. Πρώτον, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Bitcoin που η τιμή του bitcoin έχει αυξηθεί τόσο σημαντικά πριν από την εκδήλωση του γεγονότος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της τιμής που προέκυψε από την έγκριση των Bitcoin ETFs.

H αυξημένη συμμετοχή στην αγορά bitcoin μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ είναι σίγουρα ένας παράγοντας διαφοροποίησης αυτή τη φορά.

Τον Ιανουάριο, bitcoin spot ETFs από τις BlackRock, Fidelity και άλλες εταιρείες διαχείρισης άρχισαν να διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, ενώ αντίστοιχα οι αιτήσεις των Asset Management, της Harvest Global, της Bosera και της HashKey εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Τα spot bitcoin ETF δημιούργησαν συνδυασμένες καθαρές εισροές σε διάστημα λίγων μόλις μηνών. Ωστόσο, οι ροές έχουν επιβραδυνθεί από τότε που κορυφώθηκαν στις 12 Μαρτίου. Επί του παρόντος, συνεχίζεται ένα σερί καθαρών εκροών πέντε διαδοχικών ημερών συναλλαγών, συνολικού ύψους 319,1 εκατομμυρίων δολαρίων πριν από το halving.

Την παραμονή το halving, το Bitcoin παρουσίασε αυξημένη μεταβλητότητα με πτώση κάτω από τα 60.000 δολάρια λόγω γεωπολιτικών εντάσεων, αλλά γρήγορα ανέκαμψε.

Πέρα από την τιμή του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος, άμεσα επηρεάζονται και οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης. Οι περισσότερες μετοχές εξόρυξης έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής σημαντική βουτιά.

Η μετοχή της Marathon Digital έχει υποχωρήσει περίπου 33% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι μετοχές των ανταγωνιστών της Hut 8 και Riot Platforms βρίσκονται σε ελαφρώς χειρότερη θέση, με πτώση περίπου 35% και 46%, αντίστοιχα. Η μετοχή της Core Scientific έχει πέσει περίπου 16% από τότε που επανήλθε από την πτώχευση τον Ιανουάριο. Η CleanSpark με έδρα το Λας Βέγκας αποτελεί εξαίρεση, καθώς η τιμή της μετοχής του σημείωσε άνοδο 55% το 2024 για διαφορετικούς λόγους.

Αυτές οι διακυμάνσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές περιμένουν να δουν ποιες εταιρείες εξόρυξης θα είναι βιώσιμες δεδομένων των επερχόμενων μειωμένων ανταμοιβών - από 6,25 BTC και 3,125 - και τον αντίκτυπό τους στην κερδοφορία.

Αυτό που δεν υπολογίζει ίσως η αγορά, είναι πως οι εταιρείες εξόρυξης κατέχουν τεράστια ποσά bitcoin στον ισολογισμό τους και είναι πιθανό να επωφεληθούν από οποιαδήποτε αύξηση της τιμής του BTC μετά το halving. Η Marathon ηγείται επί του παρόντος σε αυτήν την κατηγορία με 17.381 BTC BTC στον ισολογισμό της στις 31 Μαρτίου. Η Hut 8 και η Riot Platforms κατείχαν 9.102 BTC και 8.490, αντίστοιχα, εκείνη την περίοδο.

Οι αναλυτές της Galaxy σε μια έκθεση του Φεβρουαρίου συμπεραίνουν ότι μεταξύ 15% και 20% του ποσοστού κατακερματισμού του δικτύου bitcoin θα μπορούσε να έρθει εκτός σύνδεσης μετά το halving. Έτσι πολλές μικρές εταιρείες του κλάδου θα γίνουν στόχος εξαγοράς.