Νέο λουκέτο στα crypto - Κλείνει η τράπεζα Silvergate
Shutterstock
Shutterstock

Νέο λουκέτο στα crypto - Κλείνει η τράπεζα Silvergate

Λουκέτο βάζει ακόμα μία τράπεζα κρυπτονομισμάτων, στα πλαίσια της κρίσης που αντιμετωπίζουν τα crypto μετά την κατάρρευση των ανταλλακτηρίων Ternna Luna, FTX και άλλων μικρότερων ανταλλακτηρίων.

Αυτή την φορά, η κρίση των crypto οδήγησε σε κλείσιμο την τράπεζα Silvergate Capital. Όπως ανακοίνωσε η μητρική της Silvergate Capital Corp. (SI), θα «ρευστοποιήσει εθελοντικά» τα περιουσιακά της στοιχεία και θα συρρικνώσει τις δραστηριότητες της, δραστηριότητα που οδήγησε σε βουτιά άνω του 40% τη μετοχή της στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. 

Η Silvergate έχει λειτουργήσει ως μία από τις δύο κύριες τράπεζες για τις εταιρείες crypto, μαζί με την Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενώ έχει ενεργητικό λίγο πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με πάνω από 114 δισεκατομμύρια δολάρια στην Signature.

Το πτωχευμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX ήταν σημαντικός πελάτης της Silvergate.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στη βιομηχανία και το ρυθμιστικό πλαίσιο, η Silvergate θεωρεί ότι μια ομαλή εκκαθάριση των τραπεζικών δραστηριοτήτων και μια εθελοντική ρευστοποίηση της Τράπεζας είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε πάντως ότι όλες οι καταθέσεις θα αποπληρωθούν στο σύνολο τους.

Η ρευστοποίηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Silvergate να διακόψει την πλατφόρμα πληρωμών γνωστή ως Silvergate Exchange Network ή SEN. 

Εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως η Coinbase και η Galaxy Digital έσπευσαν να διακόψουν οποιαδήποτε σχέση με την Silvergate την περασμένη εβδομάδα, αφού η τράπεζα προειδοποίησε ότι δεν ήταν σίγουρη για το αν θα μπορούσε να παραμείνει στην επιχείρηση.

Η Silvergate αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και μήνες. Εκτός από την απόλυση του 40% του εργατικού δυναμικού της τον Ιανουάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρή ζημία σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο μετά από μια βιασύνη προς την έξοδο στο τέλος του περασμένου έτους που είδε τις καταθέσεις των πελατών να πέφτουν κατά 68% στα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Για να καλύψει τις αποσύρσεις, η Silvergate αναγκάστηκε να πουλήσει χρεόγραφα ύψους 5,2 δισ. δολαρίων.

Διαβάστε Περισσότερα