Χονγκ Κονγκ: Νέα απάτη στα Crypto - Στο κινεζικό ανταλλακτήριο JPEX

Χονγκ Κονγκ: Νέα απάτη στα Crypto - Στο κινεζικό ανταλλακτήριο JPEX

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ διερευνά καταγγελίες για απάτη κατά της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων JPEX μετά από καταγγελίες επενδυτών ότι έχασαν 1,3 δισ. δολαρίων σε τοπικό νόμισμα (166 εκατ. δολάρια ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το BBC, συνολικά 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών influencers, συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα μετά από καταγγελίες που κατέθεσαν 2.000 άτομα. Η υπόθεση αναδεικνύεται ως τη μεγαλύτερη απάτη που έχει καταγραφεί στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Μελλοντικής Εκπλήρωσης του Χονγκ Κονγκ (SFC) ανακάλυψε ότι η πλατφόρμα JPEX με έδρα το Ντουμπάι, λειτουργούσε χωρίς άδεια για εικονική διαπραγμάτευση περιουσιακών στοιχείων.

Η JPEX υποστηρίζει ότι «προσπάθησε να συμμορφωθεί» με τους νέους κανονισμούς του Χονγκ Κονγκ που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αλλά οι προσπάθειές της «απορρίφθηκαν ή παρακάμφθηκαν» από την Επιτροπή.

Πολλοί από τους καταγγέλλοντες είναι άπειροι επενδυτές στους οποίους υποσχέθηκαν υψηλές αποδόσεις, δήλωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Η JPEX διαφήμισε επίσης ευρέως στο σύστημα τρένων MTR του Χονγκ Κονγκ με γιγάντιες διαφημιστικές πινακίδες, αναφέρει το BBC.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από την τοπική τηλεόραση έδειξαν την αστυνομία να συνοδεύει έναν από τους συλληφθέντες που άσκησαν επιρροή στους επενδυτές, τον Τζόζεφ Λαμ, σε ένα αυτοκίνητο μετά από επιδρομή στο σπίτι του.

«Ο κ. Λαμ ήταν ένας δικηγόρος που έγινε πωλητής ασφαλίσεων στο Χονγκ Κονγκ. Στις αναρτήσεις του, ο κ. Λαμ έδειξε στους ακόλουθούς του πώς τα κέρδη του Bitcoin θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να αγοράσουν ένα σπίτι και να αυξήσουν την κοινωνική τους επιρροή», σημειώνει. Συνελήφθη επίσης ο Τσαν Γι, μια προσωπικότητα του YouTube με 200.000 συνδρομητές.

Στο Χονγκ Κονγκ, ορισμένες εμπορικές δραστηριότητες στο JPEX έχουν κλείσει μετά τις συλλήψεις και οι αρχές της πόλης φάνηκε να εμποδίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε αυτό.

Από την πλευρά της η πλατφόρμα JPEX  είπε επίσης ότι εργάζεται για την επίλυση της «έλλειψης ρευστότητας», καθώς ορισμένοι χρήστες έχουν παραπονεθεί ότι δεν μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Τζον Λι, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές «θα παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και θα διασφαλίσουν ότι οι επενδυτές προστατεύονται επαρκώς». «Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει τη σημασία ότι όταν οι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σε εικονικά περιουσιακά στοιχεία, τότε πρέπει να επενδύσουν σε πλατφόρμες που έχουν άδεια», είπε στους δημοσιογράφους.

Το Χονγκ Κονγκ έχει απαιτήσει από τις αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι πλατφόρμες εμπορίας εικονικών περιουσιακών στοιχείων να αδειοδοτούνται από το SF, βάσει μιας ρύθμισης του τροποποιημένου νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από τα τέλη του 2022, ο οποίος προσπάθησε να επιβεβαιώσει τη θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.