Γιατί το Cosmos και το $ΑΤΟΜ έχουν έρθει στο προσκήνιο
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί το Cosmos και το $ΑΤΟΜ έχουν έρθει στο προσκήνιο

Μια συμφωνία διακυβέρνησης για τη μείωση της πληθωριστικής οικονομικής πολιτικής με την έκδοση νέων κρυπτονομισμάτων ATOM στο blockchain δίκτυο Cosmos, μετά από μεγάλη διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε. Κάτι που θα έπρεπε να δίνει νέα δυναμική στο δίκτυο. 

Ωστόσο, ένας εκ των συνιδρυτών του Cosmos, ο Jae Kwon αισθάνεται από καιρό ότι η κοινότητα του πρωτοκόλλου συνωμοτεί εναντίον του. Τώρα, θέλει να το αφήσει οριστικά.

Αφού ψηφίστηκε η πρόταση για μείωση του πληθωρισμού στο κρυπτονόμισμα ATOM του Cosmos, ο Kwon ανακοίνωσε το AtomOne, ένα αντίγραφο δίκτου του Cosmos Hub.

Ο Kwon έχει εντελώς διαφορετική άποψη για τον πληθωρισμό του δικτύου με σκοπό να διατηρηθεί ασφαλές. 

Η πρόταση 848 ψηφίστηκε με οριακή πλειοψηφία, προτείνοντας να θέσει το ποσοστό πληθωρισμού του ATOM στο 10%, από 14% που είναι σήμερα. Οι υποστηρικτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι η Cosmos πληρώνει υπερβολικά για την ασφάλεια αυξάνοντας τα ποσοστά πληθωρισμού.

Σύμφωνα με όσους υπερψήφισαν την πρόταση, άλλα δίκτυα διατηρούν ενδιαφέρον για staking χωρίς την έκδοση τόσων νέων κρυπτονομισμάτων, ο οποίος ασκεί άσκοπα πτωτική πίεση στην τιμή του ATOM.  Μετά την ψήφιση, ο συνιδρυτής του δικτύου πρότεινε τη διακλάδωση του $ATOM και κατέστησε σαφές ότι «το $ATOM δεν πρέπει να θεωρείται χρήμα.»Το ενδιαφέρον είναι ότι όσοι ψήφισαν κατά της μείωσης του $ATOM στο 10%, πιθανότατα θα λάβουν δωρεάν το νέο κρυπτονόμισμα $ATOM1 του νέου δικτύου. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα διανεμηθούν τα διακριτικά AtomOne.

Ως αποτέλεσμα, μια νέα αλυσίδα, η AtomOne, θα ξεκινήσει ως απάντηση στις αποκλίνουσες απόψεις της κοινότητας του Cosmos σχετικά με τον σκοπό του δικτύου, τα tokenomics και την ασφάλεια.

Ο Kwon εξέφρασε την αντίθεση στην αρχή της πρότασης και καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ψηφοφορίας των δύο εβδομάδων. Για ορισμένους, η αδυναμία του ιδρυτή να επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστική της φθίνουσας επιρροής του Kwon στην κοινότητα του Cosmos.

Ο Kwon συνίδρυσε την Cosmos το 2014, αλλά έχει κατηγορήσει την κοινότητα ότι συνωμότησε εναντίον του πολλές φορές τα τελευταία χρόνια.

Η σελίδα GitHub του AtomOne δείχνει ότι ο Kwon άρχισε να εργάζεται πάνω στον κώδικα πριν από δύο εβδομάδες, περίπου τη στιγμή που ξεκίνησε η ψηφοφορία για την Πρόταση 848.

Στο επίκεντρο της κριτικής του Kwon είναι το επιχείρημα ότι το ATOM δεν προοριζόταν ποτέ ως χρήμα, και η πρόταση κινδυνεύει να διακυβεύσει την ασφάλεια του Cosmos Hub.

Ο σκοπός του AtomOne είναι να αποτελέσει ένα αντίγραφο του Gaia (πρωτότυπο δίκτυο Cosmos). Το δίκτυο δεν παρουσιάζει κάποια τεχνολογική καινοτομία, παρά μια πολιτική/ ιδεολογική βάση. 

Το διακριτικό $ATOM1 θα είναι ένα κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης για το AtomOne Hub, με έμφαση στη διατήρηση των 2/3 των $ATOM1 να είναι staked ανά πάσα στιγμή για να εγγυώνται την ασφάλεια και σταθερότητα του δικτύου.

Ωστόσο, το AtomOne δεν εγκαταλείπει το Gaia. Εδώ είναι το σημείο που τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Το AtomOne θα κυκλοφορήσει το liquid staking για το δίκτυο $ATOM με την ονομασία $phATOM.

Θα ανταγωνίζεται το $stATOM για να επηρεάσει τις αποφάσεις στο Gaia. 

Το $ATOM1 παραμένει το κρυπτονόμισμα διακυβέρνησης που θα διατηρήσει την ασφάλεια, ενώ το $phATOM1 γίνεται... χρήμα! Είναι μια πιο αποπληθωριστική έκδοση και των δύο, $ATOM και $ATOM1

Αυτό στοχεύει στους χρήστες που ενδιαφέρονται για τα πρωτόκολλα αποκεντρωμένης οικονομίας DeFi και την αποφυγή του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας ότι η διακυβέρνηση του δικτύου παραμένει με ενεργούς συμμετέχοντες.

Η πρόταση δεν είναι τελική, επομένως είναι δυνατές αλλαγές στο πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.