Γιατί άλλαξε γνώμη ο Τραμπ για το Bitcoin
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί άλλαξε γνώμη ο Τραμπ για το Bitcoin

Ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο CNBC ότι «διασκεδάζει» με τα κρυπτονομίσματα. Ακόμα δήλωσε ότι το bitcoin είναι μια «πρόσθετη μορφή νομίσματος». Ενδιαφέρον έχει ωστόσο να εξετάσουμε τι άλλαξε, καθώς πριν από τρία χρόνια, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει το bitcoin ως «απάτη».

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων έχει περάσει δύσκολες μέρες κατά την προεδρία του Μπάιντεν σε μια συνεχή μάχη με την Ουάσιγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ παρόλο που χλεύαζε τα κρυπτονομίσματα, βλέπει πιθανούς συμμάχους στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων που ενδεικτικά θα χρηματοδοτούσαν καμπάνιες ενάντια της προεδρίας του Μπάιντεν, ειδικά τη στιγμή που η αγορά κρυπτονομισμάτων σημειώνει νέα υψηλά.

Η στήριξη στο Bitcoin είναι ένα στοίχημα για τον Τραμπ καθώς αναμένεται να κερδίσει την εύνοια των ψηφοφόρων κρυπτονομισμάτων. Περίπου 52 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων του 18% των Ρεπουμπλικανών και του 22% των Δημοκρατικών.

Το Coinbase αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων είναι περισσότεροι από τον αριθμό των Αμερικανών που κατέχουν απευθείας μετοχές. Οι ιδιοκτήτες τείνουν να είναι νεότεροι και καλύπτουν διάφορα πολιτικά δημογραφικά στοιχεία. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση από το Crypto Council for Innovation έδειξε ότι το 51 τοις εκατό των κατόχων κρυπτονομισμάτων θα ψήφιζε τον Τραμπ, έναντι 41 τοις εκατό που θα ψήφιζε τον Μπάιντεν.

Μόλις τον περασμένο μήνα, μια συμμαχία PAC συνδεδεμένη με τις αγορές κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει συνολικά 78 εκατομμύρια δολάρια για τις προεδρικές εκλογές. Στόχος τους είναι να αυξήσουν το ποσό σε 100 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν υποψηφίους υπέρ των κρυπτονομισμάτων.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση σε τέσσερις πολιτείες που εναλλάσσονται μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών (Νιου Χάμσαϊρ, Νεβάδα, Οχάιο και Πενσυλβάνια) το 55% δήλωσε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει έναν υποψήφιο που στέκεται εμπόδιο στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύαζε την κρυπτογράφηση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αναμένεται να εισαγάγει πολιτική και προσωπικό που θα είναι πιο ευθυγραμμισμένοι με τις εταιρείες του οικοσυστήματος κρυπτονομισμάτων.

Ο Τραμπ από τότε που άφησε τα καθήκοντά του, έχει επενδύσει σε κρυπτονομίσματα και έχει εκδώσει τις δικές του συλλογές NFT. Το πιο σημαντικό είναι ότι βασικοί Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι στο Καπιτώλιο έχουν συσπειρωθεί γύρω από τις αγορές κρυπτονομισμάτων και πίεσαν για κανονισμούς φιλικούς προς τη βιομηχανία.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι «διασκεδάζει» με τα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν συμμετέχει σε επενδυτικές συναλλαγές που έχουν σχέση με αυτά.

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι μερικές φορές αφήνει πελάτες να τον πληρώνουν σε bitcoin, προσθέτοντας ότι είναι «μια πρόσθετη μορφή νομίσματος».

Ο υποψήφιος για την προεδρία φαίνεται να αμβλύνει τη στάση του για το bitcoin και την ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, έχοντας προηγουμένως δηλώσει ότι «φαίνεται απλώς σαν απάτη» το 2021. Οι τελευταίες του δηλώσεις φαίνεται να ανανεώνουν τη «στήριξη στα κρυπτονομίσματα» καθώς σε προηγούμενη εκδήλωση του Fox News τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ δήλωσε ότι πιθανότατα απαιτούνταν κάποια ρύθμιση, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το bitcoin και ότι μπορούσε «να ζήσει με αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του δολαρίου ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται ότι τα κρυπτονομίσματα πλέον κεντρίζουν την προσοχή του. Ως Πρόεδρος το 2019, ο Τραμπ είχε απορρίψει το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα.

Φυσικά ο Τραμπ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση ως υπέρμαχος του Bitcoin. Το ενδιαφέρον είναι κυρίως χρηματοδοτικό και παροδικό με επίκεντρο ένα υπολογίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων που έχει απογοητευτεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Η πιθανή επικράτηση του Τραμπ, πιθανώς να σημάνει μια σημαντική αλλαγή από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές που ακολουθούν συνεχώς μια επιθετική προσέγγιση με τα κρυπτονομίσματα.