Crypto: Το χωρίς τέλος ράλι και το «καμπανάκι» του Ντάιμον
shutterstock
shutterstock

Crypto: Το χωρίς τέλος ράλι και το «καμπανάκι» του Ντάιμον

Όταν το 2021 πολλά κρυπτονομίσματα σημείωσαν κέρδη έως και 3.000% σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, παρασύροντας τους αδαείς μικροεπενδυτές που πίστευαν ότι θα γίνονταν εκατομμυριούχοι εν μία νυκτί, οι υποστηρικτές των crypto παρουσίαζαν το bitcoin, το ethereum και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα ως μία επανάσταση στον κόσμο του χρήματος και κυρίως ως την απάντηση στο χρήμα που ελέγχουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ήταν τέτοια η μανία του 2021 που υπολογίζεται ότι γεννιούνταν 4.000 εκατομμυριούχοι την ημέρα, ήτοι ψηφιακά πορτοφόλια με αξία στα 1 εκατ. δολάρια, και 2.000 λογαριασμοί ημερησίως που ξεπερνούσαν σε αξία τα 10 εκατ. δολάρια. Στη συνέχεια ήρθε ο «χειμώνας των crypto» το 2022 και οι περισσότερες φωνές σώπασαν. Τον Απρίλιο του 2023 το bitcoin έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 30.000 δολαρίων και πέρασε ένα εξάμηνο προσπαθώντας να βρει κατεύθυνση, με την τιμή του να διαμορφώνεται μεταξύ 26.000-30.000 δολαρίων.

Το mega ράλι ξεκίνησε στα τέλη του Οκτωβρίου 2023, μαζί με τα χρηματιστήρια. Σαν να άναψε κάποιος επίτηδες το φιτίλι των αγορών για να πυροδοτήσει την εντυπωσιακή άνοδο που βλέπουμε τους τελευταίους περίπου πέντε μήνες σε όλα τα μήκη και πλάτη. Σήμερα, που το mega ράλι έχει οδηγήσει το bitcoin στο ιστορικό υψηλό των 73.623 δολαρίων, επανέρχονται στο προσκήνιο απίστευτες προβλέψεις, όπως λ.χ. ότι η τιμή του Bitcoin θα φτάσει κάποια στιγμή στα 1.000.000 δολάρια. Θα γίνουν, λοιπόν, πλούσιοι όλοι όσοι έχουν σήμερα στην κατοχή τους bitcoin;

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία έχουν αρχίσει να ασχολούνται με τη «συμπεριφορά» του bitcoin περισσότεροι παραδοσιακοί επενδυτές, εξαιτίας φυσικά της κυκλοφορίας των spot bitcoin ETFs στις ΗΠΑ, μέσω των οποίων καταγράφονται σημαντικές εισροές θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων. Όμως έχει ενδιαφέρον να δούμε τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουν οι λάτρεις των crypto τις εξελίξεις.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι δηλώσεις του… δικού μας Τζέιμι Ντάιμον. Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της JPMorgan επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δεν θα αγόραζε ποτέ bitcoin και ότι του είναι παντελώς αδιάφορο αν ο βασιλιάς των crypto σημείωσε νέο ρεκόρ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα υπερασπιστεί το δικαίωμα των επενδυτών να αγοράσουν bitcoin, παρομοιάζοντας το με το δικαίωμα των καπνιστών να καπνίζουν.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την άνοδο των risky assets σε δυσθεώρητα ύψη, ο Ντάιμον συμπλήρωσε: «Δεν είναι σίγουρος ότι ο κόσμος μας είναι τόσο ασφαλής ή είναι ένας τόπος χωρίς κινδύνους». Η ατάκα του Ντάιμον αποτελεί ευθεία προειδοποίηση προς τους «ταύρους» των αγορών που αγοράζουν τα πάντα, ελπίζοντας είτε ότι το ράλι θα διαρκέσει για πάντα, είτε ότι θα είναι τόσο ευφυείς που θα πουλήσουν όταν πρέπει. Είναι επίσης ένα καμπανάκι για όσους πιστεύουν ότι δεν πρέπει να χάσουν και αυτό το ράλι του Bitcoin.

Ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση των ενημερωτικών ιστοσελίδων που ασχολούνται με τα crypto; Ότι ο CEO της JPMorgan τηρεί πλέον μία πολύ πιο ήπια στάση απέναντι στο bitcoin που σημαίνει ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί πιο σοβαρά στο μέλλον. Αυτή η βιασύνη των crypto fans να ερμηνεύσουν τα πάντα ως θετικές ενδείξεις για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων ίσως αποδειχθεί επικίνδυνη.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα τα crypto διανύουν το δεύτερο κύμα αναγνώρισης τους από τις αγορές και είναι βέβαιο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνουν «κανονικά» assets, όπως να εφαρμοστούν κανόνες που θα προστατεύουν τους επενδυτές για να μη δούμε ποτέ ξανά τις απάτες και τα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την αγορά το 2022 και τύπους σαν τον Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, να εκμεταλλεύονται τους μικροεπενδυτές.

Έως τότε, οι τιμές θα ανεβαίνουν και θα πέφτουν και τα crypto θα συνεχίσουν να θεωρούνται assets υπερβολικού ρίσκου, που συνεπάγεται ότι στο σενάριο μεγάλης διόρθωσης θα είναι τα πρώτα που θα υποστούν τις συνέπειες. Μένει να αποδειχθεί αν το halving του bitcoin αρκεί για να κρατήσει την αγορά σε υψηλά επίπεδα στο ενδεχόμενο που μέσα στους επόμενους μήνες οι αγορές διορθώσουν.