Γιατί το Bitcoin κατέγραψε μίνι ράλι
Κρυπτονομίσματα

Γιατί το Bitcoin κατέγραψε μίνι ράλι

Μία από τις καλύτερες εβδομάδες του από τον Μάρτιο του 2022 σημείωσε το Bitcoin $BTC με το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα να ξεπερνά ξανά το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων για πρώτη φορά από την κατάρρευση του FTX στις αρχές Νοεμβρίου.

Σημειώνοντας άνοδο μεγέθους του 20% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν στο χαμηλό των 16.000 δολαρίων. Το Σάββατο ξεπέρασε τα $20.500 δολάρια με ημερήσια άνοδο 8.4% και 21.5 % σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Ωστόσο, οι αγορές κρυπτονομισμάτων παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα μιας συνεχιζόμενες bear market με πολλούς ηττημένους.

Πράγματι, το επίπεδο των 20.000 δολαρίων φάνταζε ιδιαίτερα χαμηλό ένα χρόνο πριν, ωστόσο τώρα αυτό το επίπεδο αντιπροσωπεύει ίσως ένα σημάδι ότι οι αγορές έφτασαν στο χαμηλό τους έπειτα από συνεχιζόμενες κρίσεις, χρεοκοπίες και αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Αντίστοιχα αυξήθηκαν οι μετοχές που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, που επωφελήθηκαν επίσης από το ράλι αυτήν την εβδομάδα: Για παράδειγμα το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase (COIN) ενισχύθηκε κατά 39%, ενώ η εταιρεία εξόρυξης bitcoin Marathon Digital Holdings (MARA) σημείωσε εκρηκτική άνοδο κατά 76%!

Η αγορά δείχνει ενδείξεις δυνητικής βραχυπρόθεσμης ανάκαμψης των τιμών μετά από μια ολική κατάρρευση με απουσία των επενδυτών για περισσότερους από δύο μήνες σε συνδυασμό με μεγάλη πίεση από τους πωλητές.

Το bitcoin βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο «απληστίας» που έχει σημειώσει εδώ και τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τον δείκτη Bitcoin & Crypto Fear and Greed Index. Άλλοι σχετικοί δείκτες τοποθετούν αυτό το αίσθημα απληστίας σε υψηλά δύο μηνών. Ο δείκτης είναι ένας συνδυασμός τεσσάρων μετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων του όγκου συναλλαγών, του ανοιχτού ενδιαφέροντος, του συναισθήματος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δεδομένα αναζήτησης μέσω Google και Bing.

Ανάμεσα στα αισιόδοξα νέα είναι και η εξέλιξη με το Grayscale Bitcoin Trust, για το οποίο διαφαίνεται ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για πιθανή διάσωση του μεγαλύτερου θεσμικού ταμείου κατοχής Bitcoin, που διαπραγματευόταν με έκπτωση μέχρι και στο 60% του NAV.

Ο Justin Sun, ο ιδρυτής του blockchain Tron είπε ότι σκέφτεται να αγοράσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια περιουσιακών στοιχείων του Digital Currency Group. Ο Sun δεν διευκρίνισε ποια περιουσιακά στοιχεία μπορεί να θέλει να αγοράσει ακριβώς.

Την Πέμπτη, μια έκθεση των Financial Times ανέφερε ότι το DCG προσπαθούσε να πουλήσει μέρος του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της για να καλύψει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλει η Genesis στους πιστωτές της.

Μεταξύ άλλων ενδιαφερόμενων, η Osprey Funds μπαίνει στον αγώνα για να διεκδικήσει την διαχείριση του καταπιστεύματος bitcoin (GBTC) της Grayscale, καθώς η δημόσια πίεση εναντίον του Digital Currency Group συνεχίζει να αυξάνεται.

Το DCG είναι η μητρική εταιρεία της Grayscale Investments, η οποία διαχειρίζεται το GBTC από την κυκλοφορία του το 2013. Το καταπίστευμα έχει τώρα περιουσιακά στοιχεία περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιβάλλει ένα τέλος διαχείρισης 2%, όχι στην τιμή της μετοχής που διαπραγματεύεται με έκπτωση έως και 50% ,αλλά με βάση την αξία του Bitcoin. Η αγορά θεωρεί το τέλος αυτό πλέον ως παράλογο.

Αν διοριστεί ως διαχειριστής του GBTC, η Osprey, η οποία διαχειρίζεται το δικό της καταπίστευμα bitcoin, θα μείωνε το τέλος διαχείρισης του GBTC κατά περίπου 75% με τέλη 0,49% ετησίως.

«Θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα εξαγοράς το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ή εταιρεία.

Η GBTC διαπραγματεύεται με σχεδόν 40% έκπτωση στην καθαρή αξία ενεργητικού της (NAV).

Το ενδιαφέρον αυτό έρχεται μετά την πρόταση της Valkyrie Investments να αναλάβει το καταπίστευμα GBTC. Ο συνιδρυτής της Valkyrie, Steven McClurg, έγραψε τότε ότι η εταιρεία του «θα διευκόλυνε τακτικές εξαργύρωσης στην καθαρή αξία ενεργητικού» και θα μείωνε την αμοιβή του GBTC στο 0,75%. Η Osprey με την πρότασή της στο 0,49% ανεβάζει τον πήχη υποσχόμενη ακόμη χαμηλότερες χρεώσεις.