2023: Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον των crypto
Shutterstock
Shutterstock
Κρυπτονομίσματα

2023: Η χρονιά που θα κρίνει το μέλλον των crypto

Αυτά τα «περίεργα» ψηφιακά νομίσματα που άλλοι τα θεωρούν επενδυτικά assets, άλλοι το μέλλον του χρήματος και άλλοι τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, μπήκαν στη ζωή μας κάπως βίαια μέσα στην πανδημία, καθώς από μία αγορά με συνολική αξία γύρω στα 200 δισ. δολάρια, έφτασε πέρσι τέτοια εποχή να αγγίζει τα 3 τρισ. δολάρια. Η εντυπωσιακή άνοδος των crypto έδωσε τρελές αποδώσεις στους τολμηρούς που αγόρασαν νωρίς, όμως η πτώση των τελευταίων 12 μηνών έχει καταστρέψει εκατομμύρια μικροεπενδυτές που πίστεψαν ότι τα crypto είναι ένα «cheat» των αγορών που χαρίζει χρήμα. 

Σήμερα, η αγορά βρίσκεται στα 1 τρισ. δολάρια και δείχνει ότι αδυνατεί να ανακάμψει, με φόντο τις αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, τον πληθωρισμό και την επερχόμενη ύφεση. Τα crypto στην ουσία θεωρούνται risky assets και η τρομακτική μεταβλητότητα που τα συνοδεύει κάνει τους επενδυτές να μένουν μακριά, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πότε θα συμβεί αυτό; Οι επόμενοι μήνες και ολόκληρο το 2023 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για το μέλλον του οικοσυστήματος των κρυπτονομισμάτων καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν εξαιρετικά σημαντικές προτάσεις αλλά και να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις σε Ευρώπη και Αμερική. 

Τεχνολογικά, τα crypto συνεχίζουν να εξελίσσονται, ενώ έρευνες δείχνουν τη μεγάλη δημοσιότητα που απέκτησαν. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για την Greyscale, το 50% των Αμερικανών πιστεύει ότι τα crypto είναι το μέλλον του χρήματος. Προσοχή, όμως! Το απολύτως ανησυχητικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι σχεδόν 8 στους 10 που επένδυσαν στα κρυπτονομίσματα, το έκαναν είτε γιατί διάβασαν κάτι συναρπαστικό για τη μεγάλη τους άνοδο είτε γιατί κάποιος φίλος τους το πρότεινε και χωρίς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό. 

Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ένα στιβαρό προστατευτικό πλαίσιο για τους επενδυτές. Στην Ευρώπη, οι εποπτικές αρχές θα εξετάσουν εξονυχιστικά το θεσμικό πλαίσιο για crypto και stablecoins που θα εφαρμοστεί από το 2024 και οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αρχίζουν να προετοιμάζονται για ένα μέλλον με ψηφιακά δολάρια, γουάν και ευρώ. Το εποπτικό πλαίσιο για τα ψηφιακά νομίσματα θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για το χρήμα του μέλλοντος και όλοι οι εμπλεκόμενοι οργανισμοί αλλά και οι μεγάλοι παίκτες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου θα πρέπει να πάρουν θέση πριν οι εξελίξεις τους ξεπεράσουν. 

Πριν από λίγες εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, συμφώνησαν στο πλαίσιο κανονισμών MiCAR (Markets in Crypto-Assets Regulation), το οποίο ρυθμίζει από την έκδοση κρυπτονομισμάτων και crypto assets έως το πλαίσιο των συναλλαγών, το trading, τις επενδύσεις και τις πληρωμές με crypto.

Από εποπτικής πλευράς, το MiCAR παρέχει ενιαίους κανόνες για τις αγορές crypto, κάτι που είναι σημαντικό για τους επενδυτές αλλά και για την σταθερότητα και το κύρος του οικοσυστήματος, παρά το γεγονός ότι εκ φύσεως τα crypto θέλουν να είναι εντελώς ανεξάρτητα. Επίσης, η ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου θα διευκολύνει την ενασχόληση των παραδοσιακών παικτών του χρηματοοικονομικού κλάδου με το ψηφιακό σύμπαν, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι εμπορικές τράπεζες λ.χ. μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στη δημιουργία τραπεζικών καταθέσεων με tokens ή stablecoins του ευρώ.

Το 2023 αναμένεται να είναι μία χρονιά που θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα του «ψηφιακού ευρώ» καθώς στην ΕΚΤ κυριαρχεί η πεποίθηση ότι χρειάζεται άμεσα ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα πληρωμών στην Ευρωζώνη. Η μελέτη για το «εγχειρίδιο» βάσει του οποίου θα γεννηθεί αυτό το ενιαίο σύστημα θα ξεκινήσει μέσα στο νέο έτος. Παράλληλα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για το νομικό πλαίσιο του ψηφιακού ευρώ έως τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ το φθινόπωρο ολοκληρώνεται η διερευνητική φάση των μελετών της ΕΚΤ. Αν τελικά προχωρήσει το ψηφιακό ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα λανσαριστεί πριν το 2026.

Σε κάθε περίπτωση, τα ψηφιακά νομίσματα, είτε πρόκειται για το bitcoin, το ethereum και τα meme coins, είτε για stablecoins όπως το USDC το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία και το sand dollar που ελέγχει η κυβέρνηση των Μπαχαμών, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το ερώτημα είναι πόσα θα μείνουν στο τέλος και ποια από αυτά θα έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη…