Οι θέσεις του Σύριζα για τα Γλυπτά απαιτούν σεβασμό

Η θέση του Σύριζα στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως και σε όλα τα μεγάλα θέματα του τόπου, είναι πάντα διαυγής και ξεκάθαρη. Βασισμένη σε μια βαθιά γνώση του αντικειμένου, με μια ισχυρά δομημένη επιχειρηματολογία και σε μια πλούσια συσσωρευμένη εμπειρία επιτυχούς διαχείρισης παρόμοιων ή παρεμφερών θεμάτων και καταστάσεων.

Αρκετοί εστιάζουν με ειρωνικό τρόπο στη δήλωση του 2015, του τότε υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης Σύριζα – Ανέλ, Αριστείδη Μπαλτά, που μεταξύ των άλλων είχε αναφέρει πως η τάση τότε ήταν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, γιατί κινδύνευε να χάσει. 

Άλλοι εστιάζουν με κωμική διάθεση στις προχθεσινές δηλώσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΣΚΑΪ του πρώην υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου: «Ναι, η συζήτηση στη δικιά μας (κυβέρνηση), η κάποια συζήτηση που έγινε νομίζω πως είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ένας δρόμος και να υπάρξει μια, πως να την πούμε, θετική σύσταση της Unesco περί της αναγνωρίσεως της ηθικής, πολιτιστικής και πολιτικής κατά κάποιο τρόπο διάστασης της ορθότητας αυτής της θέσης της επανένωσης των γλυπτών». 

Όμως όλοι αυτοί λησμονούν τη σκληρή μάχη που έδωσε ο Σύριζα για τη διάσωση των αρχαίων μνημείων στο χώρο του Ελληνικού. Και για την προστασία των σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων από την καταστροφή που προκαλείται στα πλαίσια του σημαντικότερου οικιστικού project που εκτελείται σήμερα στην Ευρώπη.

Οι ίδιοι λησμονούν τη μάχη του Σύριζα απέναντι στην καταστροφή των αρχαίων ευρημάτων στο μετρό της Θεσσαλονίκης, που επιχείρησε η κυβέρνηση με τη βοήθεια του μηχανήματος διάνοιξης σηράγγων υπόγειου σιδηροδρόμου, γνωστού και σαν «Μετροπόντικα».

Περιφρονούν οι αχάριστοι το περίφημο μνημείο των «νεκρών της ΕΡΤ», που ανήγειρε η κυβέρνηση του Σύριζα και που σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς προστατευόμενο από την Unesco, κυρίως λόγω της αρχαίας επιγραφής: «ΟΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ».

 Λησμονούν οι άφρονες τις μάχες που έδωσε ο Σύριζα, εναντίον της τσιμεντοποίησης της Ακρόπολης, εναντίον της βεβήλωσης του Παρθενώνα μέσω της κατασκευής διαδρόμου ξενάγησης στο μέγεθος ενός διαδρόμου προσγείωσης αεροπλάνων και εναντίον της καταστροφικής κατασκευής του ανελκυστήρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και φυσικά οι επιλήσμονες, αδιαφορούν για τις μάχες που δίνει σήμερα ο Σύριζα εναντίον της εταιρείας «Αττικό Μετρό», που κατασκευάζει σταθμό στη μέση της πλατείας Εξαρχείων, απειλώντας με εξαφάνιση τους αρχαίους αγωνιστές που έχουν σαν προπύργιο των αγωνιστικών τους δραστηριοτήτων την όμορφη αυτή γειτονιά των Αθηνών.

Οπότε λίγος σεβασμός απέναντι στις θέσεις του Σύριζα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν θα έβλαπτε.