Από το στόμα του ΣΥΡΙΖΑ «κρα» θα ακούσεις

Αποπειρώνται διάφοροι κύκλοι να καθησυχάσουν τους πολίτες, ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, όποιος και να εκλεγεί πρωθυπουργός, όποια σύνθεση κι αν έχει η κυβέρνηση, δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στους βασικούς τομείς  της πολιτικής, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Τα λένε μάλιστα και τα γράφουν αυτά, άνθρωποι οι οποίοι, δεν έχουν το άλλοθι της πολιτικής αφέλειας, ούτε διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι είναι τόσο ευρωπαϊστές, που ενδεχομένως ανάγουν την επιθυμία τους σε πραγματικότητα. Η πονηρία στο επιχείρημα είναι ολοφάνερη. Μην ανησυχείτε για την οικονομία, μας λένε, το σύμφωνο σταθερότητας και οι δανειακές ανάγκες της χώρας είναι δεδομένα, δεν αλλάζουν και επομένως όλοι τα ίδια θα κάνουν. Λίγη σημασία έχει εάν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο σούπερ Κανένας και έχουν ως κυβερνητικό εταίρο έναν άνθρωπο ο οποίος περήφανος ενημέρωσε τη συμβία του ότι έκλεισε τις τράπεζες και σήμερα ζητεί να ανατιναχθούν, διότι είναι ένας μηχανισμός ανισότητας, οραματιζόμενος την ίδια στιγμή ένα ηλεκτρονικό γεμάτο πορτοφόλι για όλους.

Η σκιά και ο ζόφος του 2015 παραμένουν διότι οι πρωταγωνιστές εκείνου του δράματος είναι ενεργοί και είναι και ασύγνωστοι κατά βάθος. Δεν πιστεύουν ότι έκαναν εγκληματικές επιλογές λόγω άγνοιας, λόγω κυνισμού ή λόγω ιδεοληψίας. Διατηρούν την πεποίθηση ότι ήταν άγουρες οι συνθήκες. Ούτε επιτρέπουν στον εαυτό τους να αναγνωρίσουν την ασχετοσύνη τους μήπως βελτιωθούν μαθαίνοντας.  

Η χώρα ούτε κυβερνήθηκε, ούτε κινήθηκε μπροστά αυτά τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια, με αυτόματο ευρωπαϊκό πιλότο που ενεργοποίησαν οι Βρυξέλλες. Υπήρξαν κρίσιμες στιγμές, αποφάσεις και πρωτοβουλίες, που η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε ταχύτατα και πολύ μπροστά με λύσεις και πρωτοβουλίες, υποχρεώνοντας την ευρωπαϊκή ηγεσία και γραφειοκρατία να τις υιοθετήσουν. Θυμάται κανείς ποιος πρότεινε π.χ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τον Covid; Εξήχθη ως πρόταση Μητσοτάκη στην Ε.Ε και επέτρεψε να αρχίσουν τα ταξίδια, διασώζοντας πάνω από όλα, τον ελληνικό τουρισμό και το εισόδημα των Ελλήνων μέσα στην πανδημία.  

Δόξα τω θεώ τραβάνε την κουρτίνα διάφοροι και ξαναβλέπουμε το έργο. Πόσο επικίνδυνα ανίδεοι παραμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τη στιγμή που μαθαίνουμε από τον Γιώργο Αμυρά ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα έχουν εκπονήσει μέχρι και πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των πληθυσμών των νυχτερίδων, που θεωρούνται μαζί με τις μέλισσες οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι των αγροτών ακούμε από την κ. Τζάκρη το οικονομικό σχέδιο τους που θυμίζει τις παλαβομάρες, τη μαύρη νύχτα του 2015 και την παροιμία ότι από το στόμα του κόρακα «κρα» θα ακούσεις.