Μεικτά κατέγραψαν την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές, με τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών και Τεχνητής Νοημοσύνης να πρωταγωνιστούν, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να παραμερίζουν, προς το παρόν, την κλιμάκωση των επιθέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν.
Οι επενδυτές δεν έδωσαν, τουλάχιστον προς το παρόν, μεγάλη βαρύτητα στη νέα ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν, παρότι οι τελευταίες επιθέσεις έχουν αποδυναμώσει την εύθραυστη εκεχειρία των προηγούμενων εβδομάδων. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν, πάντως, να προκαλούν ανησυχία, κυρίως λόγω του κινδύνου νέας ανόδου στις τιμές του πετρελαίου και πιθανών επιπτώσεων στον πληθωρισμό.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 68.557,73 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI σημείωσε άνοδο άνω του 5%. Η μετοχή της SK Hynix κέρδισε σχεδόν 3% και της Samsung Electronics περίπου 6%.
Ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο κατά 0,5% στις 8.806,00 μονάδες, όπως και ο Nifty 50 της Ινδίας κατά 0,93% στις 24.186,40 και ο HSI του Χανγκ Σενγκ κατά 0,93% στις 24.253,31 μονάδες.
Μόνο ο Shanghai του ομώνυμου χρηματιστηρίου κινήθηκε πτωτικά κατά 1% στις 3.996,162.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρώτη διαπραγμάτευση της SK Hynix στην αμερικανική αγορά. Η νοτιοκορεατική εταιρεία, η οποία κατασκευάζει μικροτσίπ που χρησιμοποιούνται σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, άντλησε περίπου 26,5 δισ. δολάρια από την έκδοση τίτλων στις ΗΠΑ.
Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δείχνει ότι οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα χρήματα που συγκέντρωσε η SK Hynix θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων εργοστασίων και την αγορά εξοπλισμού, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για μικροτσίπ.
Παρά το θετικό κλίμα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνά μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.
Στην αγορά συναλλάγματος, το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε μετά τις δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, η οποία ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να ενθαρρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν περισσότερα χρήματα μέσα στη χώρα.
