ΕΤΕ: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους έως 531,9 εκατ. ευρώ
Shutterstock
Shutterstock

ΕΤΕ: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών ύψους έως 531,9 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το φιλόδοξο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, με το πρώτο σκέλος του να εκκινεί επισήμως και να αφορά ποσό που δύναται να αγγίξει τα 531,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το Πρόγραμμα Αγοράς Ιδίων Μετοχών 2026, όπως έχει αποκληθεί, έλαβε το απαραίτητο θεσμικό «άνοιγμα» κατόπιν έγκρισης από την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 30ής Απριλίου 2026, από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας, αλλά και από δύο κρίσιμους εξωτερικούς φορείς: την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) — ως μέτοχο του Δημοσίου — και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο φάσεις

Το πρώτο σκέλος θα υλοποιηθεί σε δύο διαδοχικές φάσεις, με εντολοδόχους τις Goldman Sachs Bank Europe SE και Morgan Stanley Europe SE αντίστοιχα. Οι δύο επενδυτικές τράπεζες θα ενεργούν αυτόνομα — τόσο μεταξύ τους όσο και έναντι της ΕΤΕ — αναλαμβάνοντας οι ίδιες τη λήψη αποφάσεων ως προς τον χρόνο και την τιμή εκτέλεσης των συναλλαγών. Η δομή αυτή εξασφαλίζει συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και αποτρέπει ερωτήματα για ενδεχόμενη χειραγώγηση της αγοράς.

Οι αγορές θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά στο Euronext Athens, ενώ ο μέγιστος αριθμός μετοχών που μπορεί να αποκτηθεί στο πλαίσιο του Σκέλους Ι ανέρχεται σε έως 91,47 εκατομμύρια τεμάχια, μειωμένος κατά τυχόν ίδιες μετοχές που ήδη βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.

Ακύρωση μετοχών και ενίσχυση μετρήσεων

Ο στρατηγικός στόχος του προγράμματος δεν είναι η παθητική διακράτηση: οι μετοχές που θα αποκτηθούν προορίζονται για ακύρωση, γεγονός που συρρικνώνει τον συνολικό αριθμό κυκλοφορούντων τίτλων και βελτιώνει αριθμητικά τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) και το μέρισμα ανά μετοχή.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί έως τις 8 Ιουνίου 2027, με δυνατότητα πρόωρης λήξης από οποιονδήποτε εκ των τριών εμπλεκόμενων μερών.

Η ΕΤΕ διευκρινίζει ότι η εκκίνηση του δεύτερου σκέλους του προγράμματος εκκρεμεί μέχρι τη λήψη πρόσθετων κανονιστικών εγκρίσεων