Γιώργος Βενιέρης (ΧΗΤΟΣ): Περνάμε από τις μεγάλες επενδύσεις στη φάση της διεθνούς ανάπτυξης

Γιώργος Βενιέρης (ΧΗΤΟΣ): Περνάμε από τις μεγάλες επενδύσεις στη φάση της διεθνούς ανάπτυξης

Η ολοκλήρωση ενός επενδυτικού προγράμματος άνω των 40 εκατ. ευρώ σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αναπτυξιακής φάσης για τη ΧΗΤΟΣ και τον Όμιλο Green Beverages. Με ισχυρές επιδόσεις, ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας και στρατηγικές συνεργασίες σε αγορές-κλειδιά όπως η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία, η εταιρεία στρέφει πλέον το βλέμμα στην αξιοποίηση των επενδύσεων που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια. Ο CEO της ΧΗΤΟΣ και του Ομίλου Green Beverages, Γιώργος Βενιέρης, μιλά στο Liberal.gr για την πορεία της εταιρείας, τις προοπτικές των brands ΖΑΓΟΡΙ και Green Cola, τις προκλήσεις του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και το σχέδιο που φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Όμιλο σε ένα ελληνικό success story με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα.

Συνέντευξη στην Μαρία Γεωργιάδου

Μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για τον κύκλο εργασιών, τα περιθώρια κέρδους και τις πωλήσεις του 2025; 

Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2025 επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία της ΧΗΤΟΣ και του Ομίλου Green Beverages. Η ΧΗΤΟΣ κατέγραψε κύκλο εργασιών ύψους περίπου €113 εκατ., σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα λειτουργικής κερδοφορίας, με EBITDA που ξεπέρασε τα €10 εκατ. Παράλληλα, ο Όμιλος Green Beverages διατήρησε τη δυναμική ανάπτυξής του, ενισχύοντας περαιτέρω τη διεθνή του παρουσία και τις εξαγωγικές του δραστηριότητες.

Πέρα από τα μεγέθη, το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ολοκληρώσαμε έναν εκτεταμένο επενδυτικό κύκλο άνω των €40 εκατ., επενδύοντας σε παραγωγικές υποδομές, ενεργειακή αναβάθμιση, ψηφιακό μετασχηματισμό και νέες δυνατότητες ανάπτυξης για τα brands μας. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν σήμερα τις προϋποθέσεις για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης της εταιρίας και του Ομίλου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές.

Σήμερα, ποιος είναι ο ρόλος του ΖΑΓΟΡΙ και ποιος της Green Cola στην ανάπτυξη του Ομίλου; Βλέπετε μεγαλύτερη δυναμική στην κατηγορία του εμφιαλωμένου νερού ή στα αναψυκτικά;

Τα δύο brands έχουν διακριτούς και απολύτως συμπληρωματικούς ρόλους στη στρατηγική μας. Το ΖΑΓΟΡΙ αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη της ΧΗΤΟΣ στην ελληνική αγορά και ένα από τα ισχυρότερα ελληνικά brands στην κατηγορία του φυσικού μεταλλικού νερού. Διαθέτει υψηλή αναγνωρισιμότητα, ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Η Green Cola, από την άλλη πλευρά, αποτελεί την κύρια πλατφόρμα διεθνούς ανάπτυξης του Ομίλου. Η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα χωρίς ζάχαρη με φυσικά συστατικά και με σύγχρονο διατροφικό προφίλ δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές και η Green Cola βρίσκεται σε πολύ καλή θέση για να αξιοποιήσει αυτή την τάση.

Δεν βλέπουμε τις δύο κατηγορίες ανταγωνιστικά. Το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές στιγμές κατανάλωσης. Η στρατηγική μας είναι να αναπτυσσόμαστε ισορροπημένα και στους δύο τομείς, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε brand.

Ποιες είναι οι βασικές αγορές - στόχοι για το 2026;

Η διεθνής μας στρατηγική επικεντρώνεται πλέον σε αγορές όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε μέσω ισχυρών τοπικών συνεργασιών και όχι απλώς μέσω εξαγωγών.

Η Ιαπωνία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητές μας μετά τη στρατηγική συνεργασία με την Asahi Soft Drinks, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε επίσης στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Σαουδική Αραβία, όπου έχουμε ήδη ξεκινήσει τοπική παραγωγή μέσω συνεργασίας με την Al Rabie Saudi Foods.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν μια αγορά στρατηγικού ενδιαφέροντος τόσο για τη Green Cola όσο και για το ΖΑΓΟΡΙ, ενώ συνεχίζουμε να εξετάζουμε νέες ευκαιρίες σε επιλεγμένες αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Στόχος μας δεν είναι να προσθέτουμε συνεχώς νέες χώρες στο δίκτυό μας, αλλά να χτίζουμε ισχυρή και μακροχρόνια παρουσία στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Πώς διαχειρίζεστε τις πιέσεις στο κόστος παραγωγής;

Οι πιέσεις στο κόστος αποτελούν πλέον μια μόνιμη πραγματικότητα για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Σε ένα περιβάλλον αυξημένου κόστους, η δική μας απάντηση είναι οι επενδύσεις.

Τα τελευταία χρόνια ολοκληρώσαμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω των €40 εκατ., επενδύοντας σε νέες γραμμές παραγωγής, ενεργειακές υποδομές, φωτοβολταϊκά συστήματα, αυτοματισμούς και ψηφιακό μετασχηματισμό. Οι επενδύσεις αυτές ενισχύουν την παραγωγικότητα, βελτιώνουν την αποδοτικότητα των λειτουργιών μας και συμβάλλουν στη σταδιακή μείωση του λειτουργικού κόστους.

Παράλληλα, εφαρμόζουμε μια ενεργή στρατηγική διαχείρισης προμηθειών και πρώτων υλών. Όπου είναι εφικτό, κλειδώνουμε έγκαιρα ποσότητες και τιμές μέσω συμφωνιών με τους προμηθευτές μας, μειώνοντας την έκθεσή μας σε μελλοντικές διακυμάνσεις της αγοράς.

Επιπλέον, η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου μας, η παρουσία μας σε περισσότερες από 40 αγορές και η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου ενισχύουν σημαντικά την ανθεκτικότητά μας στις διακυμάνσεις του κόστους και της ζήτησης.

Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν ισχυρές τα επόμενα χρόνια θα είναι εκείνες που θα έχουν επενδύσει εγκαίρως στις υποδομές και στην ανθεκτικότητά τους. Και αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούμε.

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ΧΗΤΟΣ; Νέες επενδύσεις, νέα προϊόντα, περαιτέρω διεθνοποίηση ή ενίσχυση της παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα; Πού θα εστιάσει η διοίκηση τα επόμενα δύο χρόνια;

Έχουμε ολοκληρώσει έναν σημαντικό και πολυετή κύκλο επενδύσεων που ενίσχυσε ουσιαστικά την παραγωγική μας βάση στην Ελλάδα. Σήμερα διαθέτουμε τις υποδομές, τις παραγωγικές δυνατότητες και την οργανωτική ωριμότητα που απαιτούνται για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης του Ομίλου. Η προτεραιότητά μας πλέον είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις επενδύσεις, να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διεθνή παρουσία των brands μας και να αναπτυχθούμε σε αγορές όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε μακροπρόθεσμη αξία μέσα από ισχυρές στρατηγικές συνεργασίες.

Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην καινοτομία. Ήδη ενισχύουμε τη σειρά ΖΑΓΟΡΙ Sparkling με νέες προτάσεις και νέα formats συσκευασίας, αναπτύσσουμε περαιτέρω τη σειρά Green Mocktails με νέους κωδικούς και premium γυάλινες φιάλες, ενώ εξετάζουμε και νέες κατηγορίες προϊόντων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.

Σήμερα, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των μεγάλων επενδύσεων, περνάμε σε μια νέα φάση. Μια φάση όπου το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όσα δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με υγιή και βιώσιμο τρόπο, αξιοποιώντας τη δυναμική των brands μας, τις επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσει και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στις διεθνείς αγορές. Θέλουμε ο Όμιλος Green Beverages να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ελληνικό success story με διεθνές αποτύπωμα, που συνδυάζει ανάπτυξη, καινοτομία και υπευθυνότητα. Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για εμάς.