Στην ανοδική αναθεώρηση των τιμών-στόχων για το φυσικό αέριο προχωρά η Citi, μετά την απόφαση της Gazprom να διακόψει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα πως η υπερβολική στενότητα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου έχει οδηγήσει τις τιμές σε νέα ιστορικά υψηλά, με εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Το νέο βασικό σενάριο της Citi για τις τιμές του ευρωπαϊκού TTF στην ουσία είναι το προηγούμενο bull σενάριο, γεγονός που υποδεικνύει την επιδείνωση των συνθηκών. Η αναθεώρηση οφείλεται στην ταχύτερη του αναμενόμενου μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και στη χαμηλή παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά και υδροηλεκτρικά, που ενισχύει τη ζήτηση για φυσικό αέριο.
Στο ίδιο σενάριο, οι τιμές TTF μπορούν κατά μέσο όρο να διαμορφωθούν στα 65 δολάρια/ΜΜΒtu ή περίπου 222 ευρώ/μεγαβατώρα στο δ’ τρίμηνο του 2022 και στο α’ τρίμηνο του 2023. Για το σύνολο του 2023. η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 180 ευρώ/μεγαβατώρα, για να υποχωρήσουν στα 154 ευρώ το 2024 και στα 140 ευρώ το 2025.
Το νέο bull σενάριο της Citi, το οποίο υποθέτει ότι ο χειμώνας θα είναι κρύος και θα σημειωθούν περαιτέρω διακοπές στις ροές φυσικού αερίου, τοποθετεί τις τιμές του φυσικού αερίου στα 420 ευρώ/μεγαβατώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αν ο χειμώνας αποδειχθεί ανάλογος του πιο κρύου χειμώνα των τελευταίων 30 ετών, τότε οι τιμές του TTF κατά τη χειμερινή περίοδο θα μπορούσαν να εκτιναχθούν ακόμη και στα 530 ευρώ, σε υπερδιπλάσια δηλαδή επίπεδα από τα υφιστάμενα των 231 ευρώ.
Η Citi επισημαίνει ότι αν και οι εν λόγω τιμές είναι πρωτοφανείς για την Ευρώπη, έχουν αρκετές φορές κάνει την εμφάνισή τους στις ΒΑ ΗΠΑ. Στο καλό για την οικονομία και τα νοικοκυριά σενάριο, όπου ο χειμώνας θα είναι ηπιότερος, η παραγωγή υδροηλεκτρικών και πυρηνικών εργοστασίων θα ανακάμψει και οι ρωσικές ροές δεν θα διακοπούν πλήρως, οι τιμές του ευρωπαϊκού TTF μπορούν πολύ εύκολα να υποχωρήσουν έως το επίπεδο των 100 ευρώ/μεγαβατώρα.
