Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει φόρο 15% στα crypto
Shutterstock
Shutterstock

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει φόρο 15% στα crypto

Στην επιβολή φόρου κεφαλαιακού κέρδους ύψους 15% στα κρυπτονομίσματα προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να βάλει τάξη στο μέχρι πρότινος άναρχο τοπίο της ψηφιακής αγοράς.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τους επόμενους μήνες.

«Στόχος μας είναι η πλήρης ενσωμάτωση των κρυπτονομισμάτων στον φορολογικό κώδικα της χώρας», δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου

Η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη φορολόγηση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, με τις βασικές παραμέτρους να διαμορφώνονται ως εξής:

  • Συντελεστής 15%: Ο φόρος θα επιβάλλεται στα κέρδη που προκύπτουν από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων.
  • Αφορολόγητο όριο: Τα πρώτα 500 ευρώ του κέρδους θα είναι πλήρως αφορολόγητα, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι» για τους μικροεπενδυτές.

Πάντως, αναμένεται εξαίρεση για την «εξόρυξη», καθώς η διαδικασία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων από ιδιώτες δεν θα φορολογείται. Αντίθετα, ο φόρος θα επιβάλλεται κανονικά εάν η δραστηριότητα αυτή ασκείται από εγγεγραμμένη εταιρική οντότητα.

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η πρόκληση των εσόδων

Οι πρακτικές εντός Ε.Ε. παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις, με την Κύπρο να διατηρεί τον χαμηλότερο συντελεστή (8%) και τη Γαλλία να αγγίζει το 30%.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για το οικονομικό επιτελείο παραμένει ο εντοπισμός της φορολογητέας ύλης. 

Όπως παραδέχθηκαν και οι δύο κυβερνητικές πηγές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής αγοράς κρυπτονομισμάτων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επενδυτών χρησιμοποιεί πλατφόρμες του εξωτερικού. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε ασφαλείς προβλέψεις για το ύψος των εσόδων που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία.