Aramco για Στενά Ορμούζ: Η απώλεια 1 δισ. βαρελιών πετρελαίου θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της αγοράς
AP Photo
AP Photo

Aramco για Στενά Ορμούζ: Η απώλεια 1 δισ. βαρελιών πετρελαίου θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της αγοράς

«Ο πλανήτης έχει χάσει περίπου 1 δισ. βαρέλια πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες και οι αγορές ενέργειας θα χρειαστούν χρόνο για να σταθεροποιηθούν, ακόμη και αν επαναληφθούν οι ροές», δήλωσε την ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, καθώς οι διαταραχές στη ναυτιλία εμποδίζουν τη διέλευση μέσω των Στενών του Ορμούζ.

«Ο στόχος μας είναι απλός: να διατηρήσουμε τη ροή της ενέργειας, ακόμη και όταν το σύστημα βρίσκεται υπό πίεση», τόνισε ο Άμιν Νάσερ στο Reuters σε μια δήλωση, αφότου η Aramco ανέφερε αύξηση 25% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Οι παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας έχουν περιοριστεί δραστικά λόγω του αποκλεισμού του Στενού του Ορμούζ από το Ιράν, ο οποίος έχει περιορίσει τη ναυτιλία και οδήγησε σε αύξηση των τιμών μετά τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Η επαναλειτουργία των διαδρομών δεν ισοδυναμεί με την ομαλοποίηση μιας αγοράς που έχει στερηθεί περίπου ένα δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου», δήλωσε ο Νάσερ, προσθέτοντας ότι τα χρόνια υποεπένδυσης έχουν επιδεινώσει την πίεση στα ήδη χαμηλά παγκόσμια αποθέματα.

Η Aramco χρησιμοποίησε τον αγωγό Ανατολής - Δύσης για να παρακάμψει το Ορμούζ και να μεταφέρει αργό πετρέλαιο στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα περιουσιακό στοιχείο που ο Νάσερ χαρακτήρισε ως «ζωτική γραμμή» για την άμβλυνση της παγκόσμιας κρίσης εφοδιασμού.

Παρά τις αλλαγές στις ναυτιλιακές διαδρομές, ο Νάσερ επανέλαβε ότι η Ασία παρέμεινε βασική προτεραιότητα για την εταιρεία και ήταν κεντρική για την παγκόσμια ζήτηση.

Νέα άνοδος στο πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκ νέου πυραύλους κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και οι ΗΠΑ επιτέθηκαν σε δύο ιρανικά δεξαμενόπλοια που προσπάθησαν να παρακάμψουν τον ναυτικό αποκλεισμό τους.

Τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο περίπου 1% και έκλεισαν στα 101,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ του West Texas Intermediate των ΗΠΑ έκλεισαν ελαφρώς υψηλότερα στα 95,42 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του Brent αυξήθηκαν κατά 95% κατά το πρώτο τρίμηνο και έχουν σημειώσει άνοδο 67% από την αρχή του έτους.