Κάλεσμα προς το ΝΑΤΟ να «δείξει τα δόντια του» στη Ρωσία, μετά από τις αλλεπάλληλες προκλήσεις της Μόσχας ως προς την ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας απηύθυνε ο Τσέχος πρόεδρος Πετρ Πάβελ. Μάλιστα, πρότεινε μια σειρά επιλογών, όπως η διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο, ο αποκλεισμός των τραπεζών της από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και η κατάρριψη αεροσκαφών που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των συμμάχων.
Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian στην Πράγα, ο Πάβελ ζήτησε «αρκετά αποφασιστικές, ενδεχομένως ακόμη και ασύμμετρες» αντιδράσεις για την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Μόσχας έναντι της Συμμαχίας, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος το Κρεμλίνο να εντείνει τις ενέργειές του.
Ο 64χρονος, συνταξιούχος στρατηγός και πρώην πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, διαθέτει ένα σπάνιο για τους Ευρωπαίους ηγέτες υπόβαθρο στον τομέα της άμυνας. Η πολυετής εμπειρία του στις συνομιλίες με τη Μόσχα στο πλαίσιο του ανασταλμένου Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας τον έχει καταστήσει σημαντική επιρροή όσον αφορά το μέλλον της Συμμαχίας και τις απειλές που αντιμετωπίζει.
Εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «έλλειψη αποφασιστικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία», αν και απέφυγε να ασκήσει άμεση κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να εκφράζει αμφιβολίες για το μέλλον των δεσμεύσεων της Ουάσιγκτον έναντι της Συμμαχίας.
Αντίθετα, επικεντρώθηκε στην ανάγκη να πιεστούν τα μέλη του ΝΑΤΟ να υιοθετήσουν σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία. Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, ανέφερε ότι η Μόσχα είχε κατανοήσει τον τρόπο λειτουργίας του ΝΑΤΟ και «ανέπτυξε έναν τρόπο συμπεριφοράς που σχεδόν πληρούσε τα κριτήρια του Άρθρου 5, διατηρώντας όμως πάντα τη στάση της ελαφρώς κάτω από αυτό το όριο».
Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ ορίζει ότι μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών.
Ο Πάβελ είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες γελούσαν κατά καιρούς με την παράλυση της λήψης αποφάσεων της Συμμαχίας.
Ένα μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε ένα drone πάνω από την Εσθονία αυτή την εβδομάδα, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν διαταράξει την καθημερινή ζωή στη Λετονία και τη Λιθουανία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα drones θεωρείται ότι είναι ουκρανικές μονάδες που στοχεύουν τη Ρωσία και οι οποίες παρεμβλήθηκαν και ανακατευθύνθηκαν προς το έδαφος του ΝΑΤΟ μέσω ηλεκτρονικού πολέμου.
Η Ρωσία κατηγορεί επίσης τις χώρες της Βαλτικής ότι συνεργάζονται με την Ουκρανία για την εκτόξευση επιθέσεων με drones από τα εδάφη τους, μια κατηγορία που αυτές αρνούνται κατηγορηματικά.
Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες απορρίπτουν ρωσικές κατηγορίες περί παραβίασης εναέριου χώρου
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εξωτερικών των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους την Παρασκευή ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτό που χαρακτήρισαν ως «κατάφωρη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας και ψευδείς κατηγορίες, με τη στήριξη της Λευκορωσίας, σχετικά με παραβιάσεις του εναέριου χώρου στη σκανδιναβική και βαλτική περιοχή».
Ρωσικοί ισχυρισμοί και ανησυχίες για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ
Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα διαθέτει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία σχεδίαζε να εξαπολύσει στρατιωτικά drones από τη Λετονία και άλλες βαλτικές χώρες, προειδοποιώντας ότι η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ δεν θα τις προστατεύσει από πιθανά αντίποινα, όπως αναφέρει το Global Banking and Finance.
Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών καταδίκασαν έντονα τις ρωσικές απειλές για χρήση βίας κατά της Λετονίας και άλλων χωρών της περιοχής, προσθέτοντας ότι τα πρόσφατα περιστατικά με drones στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ αποτελούν άμεση συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Έκκληση για τερματισμό των τακτικών εκφοβισμού
«Η Ρωσία προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τον παράνομο πόλεμό της και να εκφοβίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν θα πετύχει και πρέπει να σταματήσει άμεσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
