Μαζικές απελάσεις Πακιστανών Σιιτών από τα ΗΑΕ
shutterstock
shutterstock
Reuters

Μαζικές απελάσεις Πακιστανών Σιιτών από τα ΗΑΕ

Περισσότεροι από 100 Πακιστανοί Σιίτες μουσουλμάνοι έχουν επιστρέψει στα χωριά της επαρχίας Τσακγουάλ στο Πακιστάν, αφού απελάθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), αφήνοντας πίσω εργασία, προσωπικά αντικείμενα και οικονομίες που συγκέντρωναν επί χρόνια. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι απελάσεις ενδέχεται να αφορούν χιλιάδες άτομα και έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στη σιιτική κοινότητα του Πακιστάν, ενώ η Human Rights Watch διερευνά την υπόθεση.

Το Reuters εξέτασε έγγραφα μετανάστευσης και στοιχεία 103 Πακιστανών που δηλώνουν ότι απελάθηκαν λόγω της σιιτικής τους ταυτότητας. Είκοσι τέσσερις εξ αυτών ανέφεραν ότι οδηγήθηκαν σε πτήσεις επιστροφής χωρίς να τους δοθεί δυνατότητα να παραλάβουν αποσκευές ή να αποκτήσουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.

Η πολιτική οργάνωση Majlis Wahdat-e-Muslimeen, που εκπροσωπεί Σιίτες στο Πακιστάν, υποστηρίζει ότι από τις 28 Φεβρουαρίου περίπου 7.500 Πακιστανοί Σιίτες έχουν απελαθεί από τα ΗΑΕ, αριθμός που, σύμφωνα με εκπροσώπους της, πιθανόν να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Κοινοτικοί ηγέτες εκτιμούν ότι οι απελάσεις επιταχύνθηκαν μετά την κλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, καθώς η σύγκρουση στην περιοχή επιβάρυνε περαιτέρω τις ισορροπίες στον Κόλπο.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν σχολίασε τις καταγγελίες. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι οι απελάσεις δεν σχετίζονται με θρησκευτική ταυτότητα αλλά με παραβιάσεις κανονισμών των Εμιράτων. Ωστόσο, ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάσταση μετά την επιστροφή «χιλιάδων» πολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Σιίτες.

Αρκετοί από τους απελαθέντες περιγράφουν αιφνίδιες συλλήψεις και πολύωρες κρατήσεις χωρίς εξηγήσεις. «Μέσα σε λίγα λεπτά τελείωσαν όλα», δήλωσε εργαζόμενος που βρέθηκε ξαφνικά χωρίς εργασία και περιουσία. Ένας άλλος πρόσθεσε: «Επέστρεψα στο μηδέν μέσα σε μια στιγμή».