Μαζικές κινητοποιήσεις μαθητών λυκείου καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες σε περίπου 20 επαρχίες του Ιράν, με αφορμή αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων και εισαγωγής στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο μέσο Iran International. Οι διαδηλώσεις φέρεται να έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις με τις αρχές, τραυματισμούς και συλλήψεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδουν οι Times of Israel, οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου σε δυτικές και κεντρικές περιοχές της χώρας και αρχικά επικεντρώνονταν στον τρόπο διεξαγωγής των τελικών εξετάσεων.
Στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε ευρύτερο αίτημα για την κατάργηση της υποχρεωτικής βαρύτητας του βαθμού της 11ης τάξης στις πανεθνικές εξετάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια ή, τουλάχιστον, για τη μετατροπή του σε θετικό συντελεστή που θα μπορεί μόνο να βελτιώνει το τελικό αποτέλεσμα.
Κινητοποιήσεις καταγράφηκαν σε πολλές επαρχίες, μεταξύ των οποίων η Τεχεράνη, το Ισφαχάν, η Χουζεστάν, η Φαρς, η Γκιλάν, η Μαζανταράν και η Γιαζντ.
Στη Γιαζντ, αρκετοί μαθητές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε διαδήλωση, ενώ στην Κομ τουλάχιστον ένα άτομο συνελήφθη. Στη Σαβέχ, υπάλληλοι της τοπικής διεύθυνσης εκπαίδευσης συγκρούστηκαν με διαδηλωτές.
🚨🇮🇷 ÚLTIMA HORA: Nueva ola de protestas en todo Irán.
— Isaac (@isaacrrr7) June 6, 2026
Los estudiantes se manifiestan en las principales ciudades del país contra el sistema universitario.
Por ahora las protestas no van dirigidas contra el régimen, pero por experiencia sabemos que este tipo de movilizaciones… pic.twitter.com/mcexxH4a5a
Το Σάββατο, μαθητές στην πόλη Σαχρεκορντ της επαρχίας Τσαχαρμαχάλ και Μπαχτιαρί διαδήλωσαν μαζί με μαθητές από άλλες περιοχές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μαθητή, φώναξε δυνατά, διεκδίκησε τα δικαιώματά σου» και «Δεν θέλουμε ανίκανους αξιωματούχους».
🚨Iran - School Student Protests - Tehran, June 6
— Ehsan Eghbal Eslami (@Ehsaneghbale) June 6, 2026
“A student dies, but will never accept humiliation.” https://t.co/2RY55QMvKj pic.twitter.com/ZB1SqQ3NVt
Βίντεο που δημοσιεύθηκε από το Iran International δείχνει μαθητές να συγκεντρώνονται έξω από το Ανώτατο Συμβούλιο Πολιτιστικής Επανάστασης στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις που αφορούν τις πανεπιστημιακές εξετάσεις. Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα: «Δικαιοσύνη και εκπαίδευση, αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά μας».
Students held protests in about 15 provinces across Iran on Saturday, according to videos received by Iran International. In Isfahan, students protested against in-person exams and chanted slogans including “Shout it out, shout it out — shout your rights.” pic.twitter.com/jXU8pfbJSI
— Iran International English (@IranIntl_En) June 6, 2026
Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη, όταν μαθητές της 11ης και 12ης τάξης συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας ζητώντας την απόσυρση ή την τροποποίηση του μέτρου που συνδέει τον βαθμό της 11ης τάξης με τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων.
