Η Βενεζουέλα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που συγκλόνισαν τη χώρα, αφήνοντας πίσω εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους.
Την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στη Βενεζουέλα, οι οικογένειες των εγκλωβισμένων παραμένουν έξω από τα συντρίμμια, ελπίζοντας σε ένα θαύμα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των αρχών, τουλάχιστον 920 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 3.360 έχουν τραυματιστεί.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο.
Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης με διαφορά μικρότερη του ενός λεπτού.
Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 7,2 Ρίχτερ και ακολούθησε δεύτερος, ακόμη ισχυρότερος, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, ένας από τους πιο ισχυρούς που έχουν πλήξει τη χώρα τον τελευταίο αιώνα.
Devastating scenes of a man searching through the rubble of Venezuela's earthquake for missing loved ones.
— VIRAL VOLT (@ViralVolT1) June 27, 2026
At least 920 people have been confirmed dead in the worst earthquake to hit Venezuela in over a century. #Venezuela #Earthquake #NaturalDisaster #Rescue #Humanitarian pic.twitter.com/qS72IJCZGC
Ένα μωρό ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς
Ένα νεογέννητο διασώθηκε από τα χαλάσματα ενός κτιρίου που είχε καταρρεύσει, 32 ώρες μετά τις δύο σεισμικές δονήσεις που κατέστρεψαν τη Βενεζουέλα.
Ένα βίντεο που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δείχνει διασώστες να επιχειρούν κάτω από προβολείς, πάνω σε έναν σωρό από συντρίμμια και να βγάζουν έξω το βρέφος εν μέσω χειροκροτημάτων, αργά χθες το βράδυ, στην πλέον πληγείσα πόλη της χώρας, τη Λα Γουάιρα.
Ο φακός τους καταγράφει να δίνουν ο ένας στον άλλο το μωρό, τυλιγμένο μέσα σε μια κουβέρτα, προτού καθαρίσουν προσεκτικά το παιδί με χαρτομάντιλα.
Σύμφωνα με τον χρήστη που δημοσίευσε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το μωρό, ηλικίας μόλις 18 ημερών, βγήκε σώο μέσα από τα ερείπια αφού παρέμεινε εγκλωβισμένο για 32 ώρες.
Η μητέρα του βρέφους διασώθηκε μία ώρα αργότερα.
«Έχουμε πίστη ότι θα τους σώσουμε»
Μήνυμα αισιοδοξίας, παρά το μέγεθος της καταστροφής, έστειλε η μεταβατική πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ευχαρίστησε όλους τους διασώστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους και υπογράμμισε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι η διάσωση όσων εξακολουθούν να βρίσκονται ζωντανοί κάτω από τα ερείπια.
«Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να σώσουμε όσους είναι ακόμη ζωντανοί. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Έχουμε πίστη και ελπίδα ότι θα τους διασώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καθώς οι ώρες περνούν, οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων μειώνονται. Ωστόσο, για τους συγγενείς που περιμένουν μπροστά στα χαλάσματα και για τους διασώστες που συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους, η ελπίδα εξακολουθεί να παραμένει ζωντανή.
«Περιμένουν ένα θαύμα»
Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές είναι συγκλονιστική. Σωροί από μπετόν και σίδερα έχουν αντικαταστήσει πολυκατοικίες και καταστήματα, ενώ συγγενείς αγνοουμένων αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σημεία όπου πιστεύουν ότι βρίσκονται οι αγαπημένοι τους.
Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις, διασώστες και εκατοντάδες εθελοντές από διάφορες περιοχές της χώρας.
Παράλληλα, διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, προσφέροντας εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.

