Η UniCredit δεν θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση των μετόχων της Commerzbank, επιλέγοντας πιο διακριτική στάση στη συνεχιζόμενη προσπάθειά της να αποκτήσει τον έλεγχο της γερμανικής τράπεζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Η συνέλευση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις σχέσεις των δύο τραπεζικών ομίλων, καθώς η UniCredit επιδιώκει την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της, ενώ η Commerzbank εξακολουθεί να επιμένει στη διατήρηση της ανεξαρτησίας της.
Τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Andrea Orcel είχε δηλώσει ότι η ιταλική τράπεζα δεν είχε ακόμη λάβει οριστική απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή της στη συνέλευση, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι πιθανότατα θα απέφευγε την παρουσία της.
Η επιλογή αυτή συνδέεται κυρίως με ρυθμιστικούς και κεφαλαιακούς λόγους. Η UniCredit, η οποία έχει ήδη καταθέσει πρόταση ανταλλαγής μετοχών με στόχο να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της πάνω από το 30%, επιδιώκει να αποφύγει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί, βάσει του γερμανικού δικαίου, ότι ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην Commerzbank.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικές οικονομικές συνέπειες για την ιταλική τράπεζα, καθώς ενδεχομένως θα υποχρεωνόταν να ενοποιήσει τη συμμετοχή της στους ισολογισμούς της και να δεσμεύσει πρόσθετα κεφάλαια, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος της επένδυσης.
Η UniCredit αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τις αγορές, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τις ισορροπίες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
