Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς οι big tech σηκώνουν χρήματα από την αγορά και η «μετανάστευση» στη Σιγκαπούρη

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς οι big tech σηκώνουν χρήματα από την αγορά και η «μετανάστευση» στη Σιγκαπούρη

Την ίδια στιγμή που η Amazon εκδίδει ελβετικά ομόλογα για να μπορέσει να υποστηρίξει τις επενδύσεις σε υποδομές για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όλο και περισσότερες εταιρείες του κλάδου στρέφουν το βλέμμα τους στη… Σιγκαπούρη. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη όχι μόνο ψάχνουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης των επενδύσεών τους αλλά προσπαθούν να ξεφύγουν από τη γεωπολιτική δίνη ΗΠΑ-Κίνας.

Η Σιγκαπούρη είναι μια χώρα με έκταση μόλις 744,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα - 5 φορές μικρότερη από την Αττική - και πληθυσμό που οριακά ξεπερνά τα 6 εκατ. κατοίκους. Καθώς η κόντρα ΗΠΑ - Κίνας εντείνεται, όλο και περισσότερες εταιρείες AI κοιτούν το νησί νότια της Μαλαισίας με άλλο μάτι. Ήδη η OpenAI, η Google DeepMind και η Meta - μέσω των Meta Superintelligence Labs – έχουν πατήσει το πόδι τους στο νησί, με την Anthropic να αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά τους πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εφαρμόζει μια πολιτική που διευκολύνει αυτές τις επενδύσεις. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει διευκολύνσεις όσων αφορά τη βίζα για εργασία, προσαρμοστικό κανονιστικό περιβάλλον και, φυσικά, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης για την προσέλκυση επενδύσεων είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Οι εταιρείες AI δεν προτιμούν τη Σιγκαπούρη επειδή έχει φθηνούς φόρους. Ή τουλάχιστον όχι μόνο για αυτό. Η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας είναι το κυριότερο αίτιο.

Περιορισμοί από την Ουάσιγκτον

Η Τεχνητή Νοημοσύνη για να λειτουργήσει χρειάζεται κάρτες γραφικών. Όπως είναι γνωστό, οι 2 σημαντικότεροι «παίκτες» στον σχεδιασμό των chips αυτών των καρτών είναι η Nvidia και η AMD, αμφότερες αμερικανικές. Οι ΗΠΑ έχουν θέσει περιορισμούς όσον αφορά την εξαγωγή αυτών των chips προς την Κίνα και για αυτόν τον λόγο πολλές κινεζικές εταιρείες ανησυχούν ότι μπορεί να χάσουν πρόσβαση στην τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ταυτόχρονα, αμερικανικές εταιρείες που συνεργάζονται με την Κίνα μπορούν μια μέρα να ξυπνήσουν με νέους περιορισμούς και να είναι πλέον αργά.

Ουδέτερη ζώνη

Η Σιγκαπούρη αποτελεί πλέον για πολλές κινεζικές εταιρείες της AI μια σοβαρή εναλλακτική στην προσπάθεια για επιχειρησιακή θωράκιση και επέκταση στις διεθνείς αγορές. Επενδυτές από ΗΠΑ και Ευρώπη διατηρούν μια επιφυλακτικότητα σε εταιρείες που έχουν συνεργασία με την Κίνα, με τα κυριότερα θέματα που τους απασχολούν να είναι αυτά της πνευματικής ιδιοκτησίας, των δεδομένων και κρατικής επιτήρησης. Μεταφέροντας την έδρα τους εκτός Κίνας, προσπαθούν να φαίνονται πιο ουδέτερες στους επιχειρηματίες και στους πελάτες.

Το παράδειγμα της Topview

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Toview, με αντικείμενο τα βίντεο στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη της Alibaba στη Σιγκαπούρη και έχει ήδη προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια της τάξης των 8 εκατ. δολ.

Η δυσκολία με τις ΗΠΑ

Παράλληλα και εταιρείες από τις ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους στη Σιγκαπούρη. Αυτό συμβαίνει όμως για διαφορετικό λόγο σε σχέση με τις κινεζικές εταιρείες. Οι καθυστερήσεις στο σύστημα της βίζας (H-1B) και το αβέβαιο μέλλον του μεταναστευτικού ζητήματος δυσκολεύουν τις αμερικανικές εταιρείες να προσελκύσουν «μεγάλα μυαλά» από το εξωτερικό. Στον αντίποδα, η Σιγκαπούρη προσφέρει ένα πιο ευκίνητο σύστημα, με τις χορηγήσεις για άδεια εργασίας να παίρνουν έγκριση ακόμα και σε λίγες μέρες. Εκεί οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να στήσουν δίκτυα-ομάδες εργαζομένων που να λειτουργούν ως κόμβος συγκέντρωσης ταλέντων AI.

Κίνδυνος

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Σιγκαπούρη θα μπορούσε να τεθεί υπό στενότερη παρακολούθηση εάν εκτιμηθεί ότι χρησιμοποιείται ως κόμβος παράκαμψης τεχνολογικών περιορισμών.

Υψηλά κόστη για υποδομές

Τα κόστη της AI για υποδομές τρομάζουν. Μόνο η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Alphabet σκοπεύουν να επενδύσουν συνολικά έως και 725 δις. δολ. εντός του 2026. Προκειμένου να καλύψουν αυτά τα ποσά οι εταιρείες της Τεχνητής Νοημοσύνης στρέφονται και σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως οι αγορές ομολόγων. Εκδίδοντας ομόλογα μπορούν να αντλήσουν δισεκατομμύρια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας να βάλουν επενδυτές στην εταιρεία τους, δηλαδή να πουλήσουν μερίδιό τους. Επιπλέον οι μεγάλες εταιρείες θεωρούνται αξιόπιστες από τις αγορές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να δανείζονται στις αγορές ομολόγων με χαμηλότερα επιτόκια. Επιπροσθέτως, με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία δεν δεσμεύεται τόσο αυστηρά όσο σε άλλες μορφές χρηματοδότησης σχετικά με το πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δανείζεται. Παράλληλα, όταν μια επιχείρηση καταφέρει να εκδώσει επιτυχώς ομόλογο, στέλνει μήνυμα ότι οι επενδυτές την εμπιστεύονται, ότι θεωρείται οικονομικά σταθερή και πως διαθέτει προοπτικές ανάπτυξης.

Γιατί ελβετικό φράγκο

Ιδιαίτερα όσον αφορά την έκδοση ομολόγων σε διαφορετικά νομίσματα, όπως π.χ. το ελβετικό φράγκο, επιτρέπει στις εταιρείες να προσεγγίσουν νέες κατηγορίες επενδυτών, να διαφοροποιήσουν τις πηγές χρηματοδότησης και να μειώσουν την εξάρτηση από μία μόνο αγορά ή νόμισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν επίσης να πετύχουν καλύτερους όρους δανεισμού.

Η περίπτωση της Amazon…

Η αμερικανική εταιρεία των Magnificent Seven για πρώτη φορά βάζει σε τροχιά την έκδοση ομολόγων σε ελβετικό φράγκο. Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες, ανέθεσε σε 3 τράπεζες, στην BNP Paribas, στην Deutsche Bank και την JPMorgan Chase τη διοργάνωση έκδοσης τους σε έξι διαφορετικές φάσεις, από 3 έως 25 έτη. Η πρώτη έκδοση ομολόγων από την Amazon πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αντλώντας 14,5 δισ. ευρώ.

…και της Alphabet

Ο μητρικός όμιλος της Google κατάφερε να αντλήσει περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα τον Φεβρουάριο, ποσό που μέχρι στιγμής αποτελεί ρεκόρ εταιρικής έκδοσης για τη συγκεκριμένη αγορά.

Η αυξανόμενη ανάγκη για κεφάλαια και τεχνολογική αυτονομία δείχνει ότι η AI δεν αποτελεί πλέον μόνο πεδίο καινοτομίας, αλλά και βασικό άξονα της παγκόσμιας οικονομικής στρατηγικής, με τις εταιρείες να αναζητούν νέους πιο ουδέτερους και ασφαλής δρόμους για τη λειτουργία τους και την πελώρια χρηματοδότηση των υποδομών τους.