«Μια από τις πολυτιμότερες υπηρεσίες που προσέφερε στον τόπο ο κ. Τσίπρας είναι ότι με τη διακυβέρνησή του διέλυσε πολλούς από τους μύθους με τους οποίους μεγαλώσαμε. Ένας από αυτούς: ότι ο πολιτικός του χώρος ήταν μονοπωλιακά υπέρ των "φτωχών και των αδυνάτων"», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Χθες, στο ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ "Στο χιλιοστό", των Ε. Βαρβιτσιώτη και Β. Δενδρινού, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα είπε όλα. Σύμφωνα με τον ίδιο και καθώς η Ευρώπη με την Ελλάδα απείχαν 380 εκατομμύρια από μια συμφωνία, ο τότε πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε στον κ. Τσίπρα την φορολόγηση εφοπλιστών, αντί των συνταξιούχων για να εξασφαλίσει το ποσό. Και τι έκανε ο "προστάτης των αδυνάτων"; Επέλεξε να φορολογήσει τους συνταξιούχους», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.
Και πρόσθεσε: «Όσο και να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας, επενδύοντας στην άνευ περιεχομένου επικοινωνία, να "θάψει" βαθιά στη γη τα πεπραγμένα του, η αλήθεια θα τον ακολουθεί για πάντα».
Γιούνκερ: Πρότεινα στον Τσίπρα να φορολογήσει εφοπλιστές και αρνήθηκε
Τα δύο βασικά σφάλματα του ΔΝΤ κατά τη διαχείριση του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης παραδέχθηκε ο τότε γενικός διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν στο τέταρτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτώριας Δενδρινού, «Στο Χιλιοστό» που προβάλλεται στον ΣΚΑΪ, με τίτλο «Κωδικός Αλβανία».
Ειδικότερα, το επεισόδιο ξεκινά από το 2010, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εισέρχεται για πρώτη φορά στην Eυρωζώνη.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 380 εκατ. ευρώ.
«Εγώ είμαι κεντροδεξιός και εκείνος αριστερός. Ξαφνιάστηκα όταν του ζήτησα να φορολογήσει τους εφοπλιστές και εκείνος αρνήθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
Γ. Στουρνάρας: Έξοδος από την Ευρώπη θα έφερνε πείνα
Για το ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν σαφής πως αυτό θα αποτελούσε καταστροφή για τη χώρα.
«Θα ήταν μια καταστροφή. Ούτε πετρέλαιο να αγοράσουμε για πολεμικά πλοία στο Αιγαίο δεν θα είχαμε. Θα υπήρχε πείνα. Σε μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης εκατομμυρίων συμβολαίων ιδιωτικών επιχειρήσεων ποιος θα εισήγαγε προϊόντα, από ποιον προμηθευτή; Ποιος Έλληνας θα πήγαινε στο εξωτερικό και θα δεχόντουσαν τις κάρτες του;» ανέφερε.
