Κυρ. Μητσοτάκης: Κοσμοϊστορικές αλλαγές λόγω AI μέχρι το 2030 - Τι είπε για Δημόσιο, νέους και social media
Εurokinissi
Εurokinissi
16ο Συνέδριο ΝΔ

Κυρ. Μητσοτάκης: Κοσμοϊστορικές αλλαγές λόγω AI μέχρι το 2030 - Τι είπε για Δημόσιο, νέους και social media

«Το τεχνολογικό άλμα της Ελλάδας πιστώνεται σε αυτή την κυβέρνηση και αυτή την παράταξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πάνελ συζήτησης του Συνεδρίου της ΝΔ για την Τεχνητή Νοημοσύνη με εκπροσώπους από τρεις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον Βασίλη Κουτσούμπα.

Τα κύρια σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού:

«Υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα στην Ελλάδα σήμερα, το οποίο θα μπορούσε ή θα έκανε στα πλαίσια ενός συνεδριακού διαλόγου μια συζήτηση αντίστοιχη με αυτή που η Νέα Δημοκρατία κάνει σήμερα; Γιατί το βλέμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι στραμμένο στο μέλλον, στις προκλήσεις, στις ευκαιρίες και στις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο ως χώρα, αλλά και ως Ευρώπη, να χειριστούμε μια πρωτοφανή τεχνολογική επανάσταση που είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Διότι πράγματι ακούσατε και από τους υπουργούς μας και νομίζω ότι διαπιστώσατε ότι η χώρα έχει μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη στρατηγική για το πώς μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να παρέχει καλύτερες, γρηγορότερες, φθηνότερες, φιλικότερες υπηρεσίες στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Και νομίζω ότι τα παραδείγματα τα οποία είδατε αποτελούν ουσιαστικά μόνο την αρχή μιας μεγάλης προσπάθειας να αλλάξει συνολικά η κουλτούρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Είτε μιλάμε για εφαρμογές στην υγεία όπου η επίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης απολύτως συγκλονιστική και βασικά θετική, είτε μιλάμε για εφαρμογές στην εκπαίδευση όπου βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή εισαγωγής εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσουμε για παράδειγμα τους καθηγητές μας να προγραμματίσουν καλύτερα τη δουλειά τους, να περνάνε λιγότερο χρόνο σε γραφειοκρατικές εργασίες και περισσότερο χρόνο στην τάξη.

Είτε μιλάμε για τον πυρήνα των υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, για τις οποίες μας μίλησε ο Δημήτρης, για το πώς μετεξελίσουμε το gov.gr, για τις μεγάλες υποδομές που χτίζουμε λίγο παρακάτω εδώ πέρα στο Λαύριο, έναν υπερσύγχρονο υπερυπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να τεθεί στη διάθεση όχι μόνο του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα που χρειάζεται σήμερα υπολογιστική δύναμη» ανέφερε.

«Το ερώτημα είναι ποιο κόμμα, ποια κυβέρνηση, ποια χώρα θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος τελικά των πολιτών και της συλλογικής ευημερίας. Ενώ ταυτόχρονα θα φροντίσει να ελέγξει και τις αρνητικές επιπτώσεις μιας επανάστασης η οποία είναι βέβαια ότι θα αλλάξει τα πάντα. Είτε μιλάμε για επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, πώς θα στρέψουμε, και δεν θα κουραστώ να το λέω, τα παιδιά μας περισσότερο στην τεχνική εκπαίδευση, διότι τα επαγγέλματα της τεχνικής εκπαίδευσης είναι λιγότερο εκτεθειμένα στους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, είτε θα μιλήσουμε για κρίσιμα ζητήματα όπως η ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων μας» σημείωσε.

«Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της απαγόρευσης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των 15 ετών. Είναι μια στοιχειώδης υποχρέωση που έχουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις αρνητικές επιπτώσεις τεχνολογιών που σήμερα ουσιαστικά εκμεταλλεύονται την προσοχή τους και βγάζουν χρήματα από το γεγονός ότι τα παιδιά μας περνάνε πάρα πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το πως θα δοθεί χώρος στις νέες ελληνικές επιχειρήσεις που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν στην Ελλάδα, και την Ευρώπη είπε «Θέλουμε να μπορέσουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεγαλώσουν, να χρηματοδοτηθούν εδώ πέρα, να φέρουν πίσω κόσμο από το εξωτερικό που θα μπορεί να εργαστεί για αυτές και εκεί νομίζω ότι έχουμε αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες , για να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων που μπορούν και δημιουργούν, προσφέρουν καλές θέσεις εργασίας, παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες απολύτως χρήσιμες κάποιες εκ των οποίων στον τομέα της άμυνας, και κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας και την υπεράσπιση της στρατηγικής αυτονομίας. Πως μπορούμε μόνοι μας να είμαστε ασφαλείς χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από άλλους».

«Είναι μια στρατηγική σημαντικότατη για την επόμενη κυβερνητική μας τετραετία. Το είπα και χθες, η επόμενη περίοδος μέχρι το 2030 είναι περίοδος κοσμοϊστορικών αλλαγών και κρίσιμη περίοδος για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αν θα μπορέσει να κάνει ένα άλμα και να αξιοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για να ξεπεράσει άλλες χώρες που μπορεί να βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς και σε πολλούς τομείς το έχουμε πετύχει» τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στη Γερμανία υπάρχει ένας τεράστιος σεβασμός και θαυμασμός για το ψηφιακό άλμα το οποίο έχει πετύχει η Ελλάδα.

«Πολλές από τις ψηφιακές εφαρμογές τις οποίες εμείς έχουμε και θεωρούμε πια αυτονόητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν. Αυτό το πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση και το πιστώνεται αυτή η παράταξη» είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υψηλό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο παράγεται από τα ελληνικά πανεπιστήμια λέγοντας «πράγματι, έχουμε ανθρώπους εξαιρετικά προκομμένους. Τα νέα παιδιά αυτά πέρασαν μια κρίση, έζησαν την κρίση στις τελευταίες δεκαετίες, δεν θέλουν να γυρίσουν εκεί, έχουν φιλοδοξίες, έχουν οράματα, βλέπουν ότι σήμερα μπορούν να παίξουν έναν δημιουργικό και ουσιαστικό ρόλο, συμμετέχοντας σε εταιρείες που με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους φιλοδοξίες. Και έχουμε ένα ακόμα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

Έχουμε ακόμα, γιατί αρκετοί έχουν γυρίσει, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι πολλοί έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και τώρα ενδιαφέρονται για πρώτη φορά να επιστρέψουν. Μία από τις επιτυχίες, αγαπητά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δεν μιλάμε αρκετά για αυτήν, είναι το γεγονός ότι μπορέσαμε και αντιστρέψαμε το brain drain» είπε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο οικοσύστημα της άμυνας υπογράμμισε: «Μέχρι και πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι τα αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει να περιορίζονται στο να αγοράζουμε πολύ ακριβά εξοπλιστικά συστήματα από το εξωτερικό, μεγάλες πλατφόρμες, πλοία, αεροπλάνα, αντιπυραυλικά συστήματα, συνήθως με ελάχιστη ελληνική προστιθέμενη αξία.

Αυτό αλλάζει δραματικά. Και αλλάζει δραματικά σε δύο επίπεδα. Πρώτον, διότι πια δεν είμαστε διατεθειμένοι να δαπανάμε χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων για τέτοιες μεγάλες πλατφόρμες χωρίς προστιθέμενη ελληνική αξία, το οποίο σημαίνει ότι σε όλα τα μεγάλα προγράμματα θα πρέπει πια να υπάρχει τουλάχιστον 25% προστιθέμενη αξία» υπογραμμίζοντας 2 από τα 8 μπλοκς της φρεγάτας Μπελαρά, κατασκευάζονται στην Ελλάδα, στα ναυπηγεία της Σαλαμίνας.

Επίσης είπε ότι για την επόμενη τετραετία το πρόβλημα της στεγαστικής στέγης θα αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για της ΝΔ. «Αν εμείς μπορούμε ως κράτος όμως να έρθουμε και να πούμε: Έχουμε εκείνη την περιουσία. Μεγάλη. Έχουμε στρατόπεδα, για παράδειγμα. Έλα εδώ, ιδιωτικέ τομέα, κάνε ένα είδος αντιπαροχής, για να το πω πολύ απλά. Πάρε τη γη, η οποία θα σου στοίχιζε ακριβά να την αγοράσεις. Φτιάξε αυτό που είναι να φτιάξεις με κανόνες τους οποίους εμείς θεσπίζουμε και να κρατήσουμε ένα κομμάτι του κτηριακού αποθέματος για αυτό που αποκαλούμε κοινωνική κατοικία, αυτή είναι μια λύση η οποία έρχεται και φέρνει το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα πιο κοντά» ανέφερε.

«Η Ελλάδα του 2030, πρωτίστως προϋποθέτει ένα έξυπνο κράτος. Ένα κράτος το οποίο δεν θα τρέχει πίσω από τον ιδιωτικό τομέα. Ενίοτε θα μπορεί και το ίδιο να καινοτομεί και να πρωτοπορεί» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή η παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν και είναι μια παράταξη η οποία τιμά, κρατάμε από τις παραδόσεις μας αυτά που αξίζει να κρατήσουμε, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και το θάρρος να ατενίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, να συντονιζόμαστε με τα αιτήματα των καιρών και να είμαστε πολύ συχνά μπροστά και από την εποχή μας.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο συντονισμός της κοινωνίας και της χώρας με τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης σας βεβαιώνω ότι θα αποτελέσει κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία και πιστεύω ότι και οι Έλληνες πολίτες επειδή έχουν κρίση γνώση και μνήμη και ακούν και βλέπουν, και είμαστε πρακτικοί άνθρωποι στην Ελλάδα ποιος τελικά μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις γι' αυτό και πάλι για τις επόμενες εκλογές θα εμπιστευτεί τη Ν.Δ. να συνεχίσει να ηγείται αυτής της μεγάλης προσπάθειας.

«Το 2027 οι Έλληνες θα επιλέξουν ποιον θέλουν να τους εκπροσωπεί στην Προεδρία της Ε.Ε»

«ΗΕλλάδα θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το β΄εξάμηνο του 2027 και σίγουρα οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2027 θα επιλέξουν ποιος πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα σε αυτή τη σημαντική υποχρέωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, στη σύντομη παρέμβασή του στο συνέδριο μετά τις ομιλίες του Μάνφρεντ Βέμπερ και Νίκου Χριστοδουλίδη, ευχαρίστησε τους δύο άνδρες, ενώ δεν παρέλειψε, χαριτολογώντας, να κάνει και μια αναφορά στη συμμετοχή του Ακύλλα στη Eurovision.

«Manfred, τα λόγια σου σημαίνουν πολλά για εμάς και το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή αναγνώριση της προόδου της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά μας δίνει και παραπάνω ενθουσιασμό ώστε να σιγουρευτούμε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση των σημαντικών συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης.

Έχουμε πολύ κρίσιμες αποφάσεις να πάρουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: ζητήματα τα οποία αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, την ευρωπαϊκή της άμυνα, τον κοινό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να συμφωνηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Και θέλω να γνωρίζεις ότι σε αυτές τις συζητήσεις η Ελλάδα θα είναι παρούσα εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παρούσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να στηρίξει μια ισχυρή Ευρώπη που στηρίζει την Ελλάδα που με τη σειρά της κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Να σε ευχαριστήσω, επίσης, που δεσμεύτηκες ότι τα αδελφά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα κάνουν ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τη σημερινή παρουσία του Ακύλα στη Eurovision. Παρότι είμαστε ανταγωνιστικοί με την αδερφή Κύπρο, αγαπητέ μου Νίκο, είμαι σίγουρος ότι η αμοιβαία στήριξη η οποία πάντα εκδηλώνεται στο πλαίσιο της Eurovision θα συνεχιστεί και σήμερα, μόνο που η παρουσία σου εδώ σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο.

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω για τα πολύ θερμά σου λόγια, και στη Βουλή των Ελλήνων, σε μία πολύ σημαντική συνεδρίαση, αλλά και σήμερα στο Συνέδριό μας. Η αναγνώριση των πολύ στενών δεσμών Ελλάδας και Κύπρου ως αποτέλεσμα μιας αυτονόητης ενέργειας στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ελλάδα, πιστεύω ότι έδρασε ως καταλύτης έτσι ώστε οι ψυχικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, Κύπρου και Ελλάδος να μην είναι ποτέ πιο ισχυροί από ό,τι είναι τώρα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας δίνει μεγάλη χαρά.

Συνεργαζόμαστε άψογα. Έχεις δίκιο να λες ότι το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων ποτέ δεν ήταν καλύτερο. Έχουμε πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες να αναλάβουμε από κοινού στα πλαίσια των σημαντικών συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωρίζεις ότι η Ελλάδα είναι ο σταθερότερος σύμμαχος της Κύπρου στη διαρκή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Θα είμαστε πάλι παρόντες για να κλείσει, επιτέλους, αυτή η πληγή η οποία τόσο πονά τον Ελληνισμό εδώ και 52 χρόνια.

Και τέλος, να σε συγχαρώ για τη διεκπεραίωση μιας άψογης Κυπριακής Προεδρίας, η οποία θα ολοκληρωθεί με το καλό στα τέλη Ιουνίου.

Και βέβαια, να θυμίσω και πάλι ότι η Ελλάδα με τη σειρά της θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2027.

Και σίγουρα οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές του 2027 θα επιλέξουν και ποιος Πρωθυπουργός και ποια κυβέρνηση μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα σε αυτή τη πολύ σημαντική ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Τέλος, κ. Πρόεδρε του Συνεδρίου, να κλείσω ευχαριστώντας τους εκπροσώπους των κομμάτων που επέλεξαν να συμμετέχουν στο Συνέδριό μας. Θεωρώ ότι είναι μία ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και όχι απλά μία τυπική διεκπεραίωση μιας κομματικής αβροφροσύνης.

Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε ένα αναβαθμισμένο επίπεδο πολιτικού διαλόγου. Δεν θα κουραστώ να το λέω. Έχουμε διαφωνίες, πρέπει να έχουμε διαφωνίες στην πολιτική, αυτή είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας, δεν είμαστε όμως εχθροί. Είναι άλλο να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι και άλλο να είμαστε εχθροί.

Η Νέα Δημοκρατία θα επιμένει σε έναν πολιτικό λόγο ο οποίος θα προωθεί τελικά την υγιή αντιπαράθεση ιδεών. Κοινούς αντιπάλους έχουμε όλα τα κόμματα. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι οι αντίπαλοί μας. Και σε αυτόν τον αναβαθμισμένο πολιτικό λόγο η παράταξή μας θα επιμείνει από τώρα μέχρι τις εκλογές.

Σας ευχαριστώ πολύ»