Η ανάγκη, η πράσινη μετάβαση να αποτελέσει ευκαιρία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και όχι παράγοντα αποβιομηχάνισης αποτέλεσε τον βασικό άξονα της παρέμβασης του γενικού διευθυντή της ΧΑΛΚΟΡ, Μάνου Φουντούκη, στο 1ο Συνέδριο της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέμα «Made in Europe: Industrial Leadership in the Decarbonization Era».
Ο επικεφαλής της ΧΑΛΚΟΡ συνέδεσε τις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη επιτάχυνσης της απεξάρτησης από τον άνθρακα με την υποχρέωση της Ευρώπης να διατηρήσει ισχυρή παραγωγική βάση, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανία αποτελεί προϋπόθεση για την τεχνολογική αυτονομία, την οικονομική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Όπως σημείωσε, η συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται μόνο στους περιβαλλοντικούς στόχους, αλλά οφείλει να συμπεριλαμβάνει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο χαλκός στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης
Ο κ. Φουντούκης ανέδειξε τον κομβικό ρόλο του χαλκού ως βασικής πρώτης ύλης για τις τεχνολογίες της νέας ενεργειακής εποχής, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο μέταλλο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών δικτύων, της ηλεκτροκίνησης, των εφαρμογών ενεργειακής αποδοτικότητας και συνολικά των τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε τον ρόλο της ΧΑΛΚΟΡ ως του μεγαλύτερου παραγωγού σωλήνων χαλκού στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα αξίας των ηλιακών θερμικών συστημάτων και ευρύτερα της πράσινης ενέργειας. Παράλληλα, επισήμανε ότι η δραστηριότητα της ΧΑΛΚΟΡ δεν περιορίζεται στην παραγωγή προϊόντων, αλλά επεκτείνεται στη στενή συνεργασία με τους πελάτες της για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων, τη διασφάλιση υψηλών προδιαγραφών ποιότητας, την αξιοπιστία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη συνεχή μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Όπως ανέφερε, η πρόσφατη διάκριση της ΧΑΛΚΟΡ με τη βαθμίδα Gold στην αξιολόγηση της πλατφόρμας Ecovadis αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής αυτής, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για συνέχιση των επενδύσεων στη βιώσιμη παραγωγή και στην περιβαλλοντική επίδοση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στρατηγική «Made in Europe», την οποία χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσβαση στην αγορά και οι δημόσιες ή ιδιωτικές προμήθειες δε θα πρέπει να αξιολογούνται αποκλειστικά με κριτήριο το χαμηλότερο κόστος, αλλά να λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα, τη βιωσιμότητα, την ιχνηλασιμότητα, το αποτύπωμα άνθρακα και την πραγματική προστιθέμενη αξία που παράγεται εντός της Ευρώπης.
Μια τέτοια προσέγγιση, όπως υποστήριξε, θα δημιουργούσε πιο δίκαιους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε καθαρές τεχνολογίες, υπεύθυνη παραγωγή και ανθεκτικές ευρωπαϊκές εφοδιαστικές αλυσίδες.
Περισσότερη προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Ο γενικός διευθυντής της ΧΑΛΚΟΡ υπογράμμισε ακόμη ότι η επόμενη πρόκληση για την ελληνική και ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι η διεύρυνση της αλυσίδας αξίας. Όπως ανέφερε, δεν αρκεί η παραγωγή πρώτων υλών ή ενδιάμεσων προϊόντων, αλλά απαιτείται στενότερη συνεργασία με τους κλάδους που παράγουν τις τελικές εφαρμογές της ενεργειακής μετάβασης, όπως η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.
Με αυτόν τον τρόπο, τόνισε, μεγαλύτερο μέρος της τεχνογνωσίας, της παραγωγής και της προστιθέμενης αξίας θα παραμένει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενισχύοντας το ΑΕΠ, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τις εξαγωγές. «Το ζητούμενο είναι να περάσουμε από τη συζήτηση στην πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά, καλώντας σε πολιτικές που θα στηρίζουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανικές αλυσίδες, θα επιβραβεύουν την υπεύθυνη παραγωγή και θα ενισχύουν την καινοτομία.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η πράσινη μετάβαση δεν πρέπει να οδηγήσει σε αποβιομηχάνιση της Ευρώπης, αλλά να αποτελέσει αφετηρία για μια νέα περίοδο βιομηχανικής ανάπτυξης, στην οποία οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη διαθέτουν τις επιχειρήσεις, τη γνώση και τις παραγωγικές δυνατότητες, ώστε να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή της απεξάρτησης από τον άνθρακα , διαβεβαιώνοντας ότι η ΧΑΛΚΟΡ θα συνεχίσει να επενδύει σε προϊόντα, συνεργασίες και καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν μια ανταγωνιστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Το μήνυμα του πρώτου συνεδρίου της ΕΒΗΕ
Το 1ο Συνέδριο της ΕΒΗΕ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Κώστα Τραβασάρου, συγκεντρώνοντας εκπροσώπους της κυβέρνησης, της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και ευρωπαϊκών οργανισμών. Κοινός παρονομαστής των παρεμβάσεων αποτέλεσε η ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα ενισχύει την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Οι θεματικές ενότητες ανέδειξαν τη σημασία της στρατηγικής «Made in Europe», τον ρόλο της ηλιοθερμίας στην ενεργειακή ασφάλεια, τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και την ανάγκη η πράσινη μετάβαση να εξελιχθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας.
Το κεντρικό συμπέρασμα που αναδείχθηκε από τις εργασίες του συνεδρίου ήταν ότι η επιτυχία της ευρωπαϊκής απανθρακοποίησης θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και από την ύπαρξη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης, ικανής να παράγει τις τεχνολογίες και τα υλικά που θα στηρίξουν τη μετάβαση στις επόμενες δεκαετίες.
