Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal): Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, νέο deal τον Ιούνιο
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal): Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, νέο deal τον Ιούνιο

Ενεργή διατηρεί την επενδυτική της στρατηγική η Ideal Holdings, παρά τις απαιτητικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, «ψήνεται» ήδη το επόμενο deal που εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει έως τις αρχές Ιουνίου.

Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι η Ideal Holdings θα συνεχίσει να επενδύει και να ρίχνει κεφάλαια, προαναγγέλλοντας την δημιουργία και τέταρτου πυλώνα δράσης, ενώ τόνισε και το επενδυτικό μοντέλο που ακολουθεί το οποίο και διαφοροποιεί τον όμιλο.

«Σαν όμιλος έχουμε διαφορετικό μοντέλο: buy-build-grow και μετά exit. Κοιτάμε πλατφόρμες που μπορούν να μεγαλώσουν. Εμείς δεν κοιτάμε τομείς, κοιτάμε εταιρείες», εξήγησε ο ίδιος για να παραδεχτεί στη συνέχεια πως «υπάρχουν αξίες στην Ελλάδα και πολύ καλές εταιρείες, αρκεί να ψάξεις λίγο παραπάνω. Υπάρχουν ευκαιρίες αλλά δεν είναι πολλές».

«Είναι στο DNA του Έλληνα να είναι επιχειρηματίας, η Ελλάδα έχει καλά μυαλά, η Ελλάδα έχει επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για την αβεβαιότητα που γεννά η τρέχουσα συγκυρία στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι το μακροοικονομικό πλαίσιο, δυσχεραίνει ολοένα και περισσότερο τη λήψη αποφάσεων.

«Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρεις αποφάσεις. Το περιβάλλον θα γίνει πιο δύσκολο τους επόμενους 6 μήνες», σημείωσε,  ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και για την πορεία των τιμών της ενέργειας, αποτυπώνοντας την εκτίμηση ότι «ότι το πετρέλαιο θα γυρίσει στα 60 δολάρια».

Συνθήκες οι οποίες όπως ανέφερε που θα επηρεάσουν την Ευρώπη «άρα κι εμείς θα επηρεαστούμε που είμαστε μια μικρή χώρα, μια χώρα-ουρά», αλλά και πως «παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν και καλές συγκυρίες». «Οι επενδύσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ, αυτό είναι πραγματικότητα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα θα παραμείνει μια ελκυστική χώρα για επενδύσεις, καθώς έχει και πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

«Η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός, έχει αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Άλλη η Ελλάδα του 2015 και άλλη η Ελλάδα του 2026», ανέφερε, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια στο εξωτερικό που αναζητούν τοποθετήσεις και η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιθανούς προορισμούς.

Ωστόσο, υπάρχουν και διαρθρωτικές αδυναμίες. Όπως είπε, η περιορισμένη παρουσία στρατηγικών επενδυτών και το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελούν βασικά εμπόδια.

Ειδικότερα, παραδέχθηκε πως «είμαστε μια μικρή χώρα με μικρές εταιρείες και αυτό είναι πρόβλημα». «Εδώ έχουμε οικογενειακές επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι κακό, είναι καλό αν αποφασίσεις να μείνεις μικρός και νοικοκυρεμένος. Αλλά αν θέλεις να κάνεις ένα μεγάλο βήμα, ή να έρθουν κεφάλαια, τότε χρειάζεται ένα άλλο μέγεθος, τότε χρειάζεται και εξωστρέφεια», εξήγησε.

Αναφερόμενος στην IDEAL ανέφερε, ο όμιλος έχει ήδη επενδύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προχωρήσει και σε exits, επιστρέφοντας στους μετόχους πολλαπλάσια αξία.

Η επενδυτική προσέγγιση παραμένει προσανατολισμένη σε μεγαλύτερα μεγέθη. «Δεν μπαίνουμε σε μικρά tickets, προσπαθούμε να κάνουμε επενδύσεις σε τριψήφιο νούμερο», σημειώνοντας ότι στον πυρήνα της στρατηγικής της βρίσκεται η εξαγορά εταιρειών με προοπτικές, η ενίσχυση και η περαιτέρω ανάπτυξή τους μέσω ενοποιήσεων και επέκτασης.

Σημείωσε δε, ότι η παρουσία της Ideal στο  XA προσδίδει στην εταιρεία  δύο πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά, και μας κάνει άλλο είδος εταιρείας που συνδυάζει την ευελιξία που έχει ένα private equity αλλά και τη διαφάνεια.