Ευ. Μυτιληναίος: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το 25% στα εξοπλιστικά - Πρόταση για μπόνους σε όσους το υπερβαίνουν

Ευ. Μυτιληναίος: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το 25% στα εξοπλιστικά - Πρόταση για μπόνους σε όσους το υπερβαίνουν

Τη στρατηγική σημασία της νέας επένδυσης της M Technologies του ομίλου Metlen στον Βόλο, ύψους 45 εκατ.ευρώ και τον ρόλο της ελληνικής βιομηχανίας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα επεσήμανε ο Executive Chairman του Ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την τελετή εγκαινίων της  τέταρτης βιομηχανικής μονάδας. Ο ίδιος σχολίασε επίσης τη νέα στρατηγική του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την πρόταση της Πολιτείας για συμμετοχή 25% του ελληνικού οικοσυστήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων, που μπορούν να «φέρουν» στις βιομηχανίες μέχρι και 750 εκατ. ευρώ. 

Όπως τόνισε, το Hub του Βόλου, συνολικής έκτασης άνω των 100.000 τετραγωνικών μέτρων, έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα πολλαπλά έργα. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί τέσσερις μονάδες, ενώ το ευρύτερο επενδυτικό πλάνο των 45εκατ. ευρώ αφορά έξι συνολικά, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2028. 

«Πρόκειται για μέρος ενός ευρύτερου βιομηχανικού σχεδιασμού, ενός ενιαίου παραγωγικού οικοσυστήματος που συνδέει την ενέργεια, την ανακύκλωση και την άμυνα», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση εντάσσεται στο αναπτυσσόμενο αμυντικοβιομηχανικό οικοσύστημα της χώρας και στη διευρυνόμενη συμβολή του ομίλου στη θωράκισή της.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, επισήμανε ότι οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οι νέες προκλήσεις ασφαλείας και η αναδιάρθρωση των διεθνών συμμαχιών δημιουργούν ένα περιβάλλον επαναπροσδιορισμού προτεραιοτήτων για όλα τα κράτη.

«Όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια συλλογική πρόκληση, πρέπει να είναι πιο έτοιμος, πιο αυτάρκης και πιο ανθεκτικός σε ένα περιβάλλον χωρίς βεβαιότητες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η έννοια της θωράκισης πλέον ξεπερνά τα στενά στρατιωτικά όρια και συνδέεται άμεσα με την τεχνολογική ανεξαρτησία και την παραγωγική επάρκεια.

Ο επικεφαλής της METLEN υπογράμμισε ότι οι χώρες που διαθέτουν ισχυρή παραγωγική βάση είναι εκείνες που εξασφαλίζουν υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στις διεθνείς κρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι έχει έρθει η στιγμή για μια πολύ στενότερη συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και της ελληνικής βιομηχανίας.

Όπως ανέφερε, σε πολλές προηγμένες χώρες του εξωτερικού οι Ένοπλες Δυνάμεις διατυπώνουν με σαφήνεια τις επιχειρησιακές τους ανάγκες και η βιομηχανία αναλαμβάνει να τις μετατρέψει σε προϊόντα και λύσεις υψηλής τεχνολογίας, αναφέροντας παραδείγματα αμυντικών κολοσσών όπως η Lockheed Martin στις ΗΠΑ, η ΚΝDS στη Γερμανία και η Naval στη Γαλλία. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιδιώκουν τα διαθέσιμα κονδύλια να αξιοποιούνται με τον αποδοτικότερο τρόπο και θα ήθελαν ελληνικά προϊόντα, χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επενδύσεις όπως αυτή του Βόλου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη και συνολικά ο πλανήτης εισέρχονται σε φάση επαναβιομηχάνισης. Αναφέρθηκε μάλιστα στις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για κοινές αμυντικές προμήθειες και στη συζήτηση για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ως ενδείξεις της νέας κατεύθυνσης που διαμορφώνεται.

Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε ιδιαίτερα και στη σημασία της εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα αμυντικά προγράμματα. Χαρακτήρισε το όριο του 25% ελληνικής συμμετοχής ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση των τεχνικών δυνατοτήτων της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ πρότεινε οι προσφορές που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό να λαμβάνουν επιπλέον βαθμολογικό πλεονέκτημα κατά τις αξιολογήσεις.

«Η βιομηχανική παραγωγή δεν σχεδιάζεται απλώς. Είναι ήδη έτοιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο του 2025 ο Όμιλος παρουσίασε τον στρατηγικό του μετασχηματισμό και σημείωσε ότι σήμερα οι εξαγγελίες εκείνης της περιόδου μετατρέπονται σε απτά αποτελέσματα και παραδοτέα έργα.

«Η Ελλάδα σήμερα, χάρη στις επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από διαδοχικές κρίσεις, διαθέτει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πραγματικά θαύματα στην ξηρά, στη θάλασσα και στον αέρα», τόνισε. Όπως είπε, η METLEN φιλοδοξεί να δημιουργήσει στον Βόλο ένα τέτοιο βιομηχανικό “hub”, αξιοποιώντας και τη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικά και για ένα hub με βάση την τεχνητή νοημοσύνη.