Σε ανοδική τροχιά και πάνω από τα 100 δολάρια κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο της είδησης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον OPEC και τη συμμαχία OPEC+, γεγονός που συνιστά ισχυρό πλήγμα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες και στον de facto ηγέτη τους, τη Σαουδική Αραβία, σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος με το Ιράν έχει προκαλέσει ιστορικό ενεργειακό σοκ και αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, οι τιμές του αμερικανικού αργού (WTI) πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 4% την Τρίτη, μετά τις πληροφορίες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόταση του Ιράν για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 17:30 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate κατέγραφαν άνοδο 3,85%, στα 100,07 δολάρια το βαρέλι.
Παράλληλα, τα futures του Brent σημείωναν άνοδο κατά 2,66% στα 104,40 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα, το Brent είχε αγγίξει τα 111,67 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τα λοιπά, ο Τραμπ είπε στους συμβούλους του ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών και τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το θέμα και μίλησαν στους New York Times. Δεν ήταν σαφές, σύμφωνα με την εφημερίδα, ποιο ακριβώς σημείο της ιρανικής προσφοράς δεν άρεσε στον πρόεδρο.
Το Ιράν έχει προτείνει να ανοίξει εκ νέου τα Στενά εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τον ναυτικό αποκλεισμό. Ωστόσο, η Τεχεράνη θέλει οι συζητήσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα να μετατεθούν για αργότερα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στην ιρανική πρόταση, σε συνέντευξή του στο Fox News τη Δευτέρα. Όπως είπε, η Τεχεράνη εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει ξανά τη διέλευση από τα Στενά, αρκεί να διατηρεί τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού.
Ο Ρούμπιο φάνηκε να απορρίπτει κάθε ιρανική πρόταση που δεν διασφαλίζει πλήρως την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα.
«Αυτό δεν είναι άνοιγμα των Στενών. Πρόκειται για διεθνή ύδατα. Δεν μπορούν να ομαλοποιήσουν, ούτε μπορούμε να ανεχθούμε να επιχειρούν να ομαλοποιήσουν ένα σύστημα στο οποίο οι Ιρανοί αποφασίζουν ποιος θα χρησιμοποιεί μια διεθνή θαλάσσια οδό και πόσα θα πρέπει να πληρώνει για να τη χρησιμοποιήσει», δήλωσε ο Ρούμπιο.
