Σε ισχύ τίθεται από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα 11 Μαΐου τριήμερη εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός έρχεται ως συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε παρουσιάσει τις προηγούμενες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος, με αφορμή τους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης στις 8 και 9 Μαΐου. Ωστόσο, ο Τραμπ επιβεβαίωσε σήμερα, 8 Μαΐου 2026, όχι μόνο την εφαρμογή της συμφωνίας αλλά και την επέκτασή της για δύο επιπλέον ημέρες.
Την εξέλιξη γνωστοποίησε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν και σε συμφωνία ανταλλαγής 1.000 αιχμαλώτων από κάθε χώρα.
«Το αίτημα υποβλήθηκε απευθείας από εμένα και εκτιμώ ιδιαίτερα τη συμφωνία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ελπίζω ότι αυτό αποτελεί την αρχή του τέλους ενός πολύ μακρού, αιματηρού και σκληρού πολέμου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανάρτηση του Τραμπ
«Με χαρά ανακοινώνω ότι θα ισχύσει τριήμερη εκεχειρία (9, 10 και 11 Μαΐου) στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η γιορτή στη Ρωσία είναι για την Ημέρα της Νίκης, αλλά το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία, καθώς και αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η εκεχειρία θα περιλαμβάνει την αναστολή κάθε πολεμικής δραστηριότητας, καθώς και την ανταλλαγή 1.000 κρατουμένων από κάθε χώρα.
Αυτό το αίτημα υποβλήθηκε απευθείας από εμένα και εκτιμώ ιδιαίτερα τη συμφωνία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ελπίζω ότι αυτό είναι το ξεκίνημα του τέλους ενός πολύ μακρού, φονικού και σκληρού πολέμου. Οι συνομιλίες για τον τερματισμό αυτής της μεγάλης σύγκρουσης, της μεγαλύτερης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζονται και πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά κάθε μέρα. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα!».
