Νετανιάχου: Είμαι αντίθετος στην πώληση F-35 στην Τουρκία - «Απειλεί την Ελλάδα και κατέχει τη μισή Κύπρο»
Ronen Zvulun, Pool Photo via AP)
Ronen Zvulun, Pool Photo via AP)

Νετανιάχου: Είμαι αντίθετος στην πώληση F-35 στην Τουρκία - «Απειλεί την Ελλάδα και κατέχει τη μισή Κύπρο»

Σφοδρή επίθεση κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών F-35 στην Άγκυρα και προειδοποιώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή, ενώ κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επιθετικές επιδιώξεις απέναντι σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Ο ίδιος επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια τέτοια εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα «απειλεί την Ελλάδα, κατέχει τη μισή Κύπρο και θέλει να καταστρέψει τη χώρα μου».

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του CNNi για το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση θα ανέτρεπε την ισορροπία ισχύος στη Μέση Ανατολή. «Εγώ δεν θα το έκανα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «στα μεγάλα ζητήματα ο πρόεδρος Τραμπ και εγώ βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο», αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν «περιστασιακές διαφωνίες» μεταξύ τους.

Επίσης, αναφερόμενος στο Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε τι θα συμβεί», αποφεύγοντας να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις στην κρίση.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει «μολυνθεί» από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι απειλεί κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχει τμήμα της Κύπρου, παρέχει καταφύγιο στη Χαμάς και φυλακίζει πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους.

«Δεν αποτελεί ακριβώς πρότυπο συμμάχου για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν απειλεί με καταστροφή το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει «επιθετικές επιδιώξεις» και «δεν αποτελεί δύναμη ειρήνης και σταθερότητας». Υποστήριξε ακόμη ότι η παραχώρηση F-35 στην Άγκυρα θα έφερνε «περισσότερη επιθετικότητα».