Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε εκ νέου με τον ειδικό απεσταλμένο του «Συμβουλίου Ειρήνης» για τη Γάζα, Νικολάι Μλαντένοφ, καθώς συνεχίζονται οι διεθνείς προσπάθειες για τον αφοπλισμό της Χαμάς και τη διαμόρφωση του μεταπολεμικού καθεστώτος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε νέα συνάντηση με τον Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος επισκέπτεται εκ νέου το Ισραήλ λίγες ημέρες μετά την προηγούμενη επαφή τους.
Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, o Μλαντένοφ χαρακτήρισε την προηγούμενη συνάντηση «θετική και ουσιαστική», σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους στο σχέδιο 20 σημείων του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταπολεμική Γάζα.
Το σχέδιο αυτό συζητείται παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό της Χαμάς.
Το «Συμβούλιο Ειρήνης», ο διεθνής μηχανισμός που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της διοίκησης της μεταπολεμικής Γάζας, είχε δώσει προθεσμία έως τις 11 Απριλίου στη Χαμάς για να αποδεχθεί πρόταση σταδιακής παράδοσης του οπλισμού της. Ωστόσο, η τρομοκρατική οργάνωση απέρριψε σε μεγάλο βαθμό τις απαιτήσεις.
Αντί αυτού, η Χαμάς υπέβαλε αντιπρόταση, ζητώντας το ζήτημα του αφοπλισμού να εξεταστεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διαδικασίας που θα οδηγεί στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους — προοπτική που η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά.
Ο Μλαντένοφ υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν καλείται να «εξαφανιστεί ως πολιτικό κίνημα», αλλά ότι ο αφοπλισμός της αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση της περιοχής.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η εκεχειρία στη Γάζα εξακολουθεί να τηρείται, αν και «απέχει πολύ από το να είναι τέλεια», ενώ προειδοποίησε πως η απομάκρυνση των ερειπίων και η ανοικοδόμηση του θύλακα θα απαιτήσουν δουλειά.
